A iniciativa del col·lectiu predoctoral, interessat a aprofundir en el coneixement dels contextos ceràmics al llarg de les costes del Mediterrani peninsular durant l’edat del ferro, se celebren els dies 22, 23 i 24 de febrer de 2021, a la Universitat d’Alacant, les Jornades de Ceràmica Protohistòrica. Organitzades per l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i el Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina, compten també amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres i la Delegació d’Estudiants de Lletres de la UA.

L’objectiu principal és reunir un grup d’especialistes de reconegut prestigi en conjunts ceràmics protohistòrics per a oferir una visió diacrònica i holística d’aquestes realitats materials, posant l’èmfasi en el valor dels contextos arqueològics, geogràfics i culturals a l’hora d’elaborar repertoris ceràmics. Així, es busca dibuixar un complet estat de la qüestió i aplegar en un mateix fòrum diferents visions, àrees geogràfiques i metodologies d’anàlisi que generen un debat sobre la forma i el contingut dels estudis ceràmics de primera línia.

D’altra banda, han sigut creades per a establir un marc complet perquè aquelles doctorandes i doctorands que centren les seues investigacions en la protohistòria del Mediterrani peninsular puguen complementar els seus estudis amb les reflexions que s’hi plantegen. Més enllà d’això, i donat el seu enfocament formatiu, també seran útils per a qualsevol persona, estudiant o professional, interessada en aquesta matèria i cronologia, ja que oferiran una àmplia visió que va des dels aspectes més generals fins a les qüestions més específiques de la ceràmica en l’àmbit mediterrani.

L’actual situació de pandèmia trasllada aquestes jornades al format en línia a través de la plataforma Webex. Una vegada haja tingut lloc l’activitat, que serà gravada, s’allotjarà en el canal oficial de l’INAPH. D’aquesta manera, la participació i l’accés a les jornades queda facilitat i obert a totes aquelles persones que vulguen visualitzar-les i, al mateix temps, es garanteixen les mesures de seguretat requerides per la situació sanitària.

PROGRAMA