La Fira Novelda Modernista, que celebrarà durant el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre la seua tercera edició, completa amb diverses exposicions i presentacions de llibres una programació amb la qual es pretén posar en valor el patrimoni modernista local.

Geno Micó, regidora de Turisme, va anunciar les activitats que es desenvoluparan durant la setmana vinent i va destacar el fet que “per primera vegada, s’han unit els tres museus locals (Museu Històric-Artístic Municipal, Casa-Museu Modernista i Museu Comercial d’Alacant i Província) per a treballar en comú i posar en valor el patrimoni de la població”. Micó va convidar a la ciutadania i a les poblacions veïnes a visitar Novelda Modernista i gaudir del que serà una magnífica setmana i va recordar que tant la Casa-Museu Modernista com el Centre Cultural Gómez-Tortosa albergaran exposicions amb temàtica modernista.

L’exposició permanent de exlibris La Huella de los Libros y la muestra Taraceas artísticas. El Modernismo en miniatura, del crevillentí José Manuel Lledó Pérez, ocuparan la Casa-Museu Modernista, que també acollirà la presentació del llibre La Unió i Cartagena 1874-1936. El Somni Modernista, a càrrec de Francisco José Franco Fernández, cronista de Cartagena, el divendres, 25 d’octubre, a les 20.00 hores. Merche Navarro, conservadora de la Casa-Museu Modernista de la Fundació Caja Mediterráneo, va apuntar que la inauguració de l’exposició Taraceas artístiques es realitzarà a les 20.00 hores del dijous, dia 24, i va destacar la creativitat de Lledó per a aprofitar fragments de fustes de tota mena en les seues obres, amb especial atenció als ventalls, que poden contindre fins a dos mil peces en diferents tonalitats.

Modernisme i Vida Quotidiana

La Fira Modernista 2019 serà el marc triat per a la inauguració de la sala d’exposició permanent Modernisme i Vida Quotidiana que, organitzada per la regidoria de Turisme, ha realitzat el personal del Museu Històric-Artístic de Novelda. La sala, situada en la segona planta del Centre Cultural Gómez-Tortosa, s’inaugurarà el divendres, dia 25, a les 19.00 hores i recollirà elements modernistes de la burgesia comercial i financera que va afavorir aquest corrent artístic, segons va assenyalar José Luis Pellín, director del Museu Històric-Artístic, qui va explicar que la mostra “s’estructura en quatre blocs: el context històric-artístic, les característiques arquitectòniques del Gómez-Tortosa, la família de l’alta burgesia d’Antonia Navarro Mira i els objectes d’ús quotidià”.

A més, en el Centre Cultural Gómez-Tortosa podrà visitar-se també, a partir del 22 d’octubre, Retrats Modernistes. La burgesia alacantina en els estudis fotogràfics, una mostra de la col·lecció del Museu Comercial d’Alacant i Província que la seua directora de projectes, Verónica Quiles, va presentar com les cares visibles dels qui van conviure durant el Modernisme i en la qual es dedica un espai a fotògrafs noveldenses.

Exposicions d’exterior

El Modernisme no sols ocuparà els edificis, sinó que estarà present en diferents punts de la localitat amb exposicions com la de vehicles d’època de principis del segle XX, que s’instal·larà en la Plaça Vella, on també es podran contemplar bicicletes antigues, i la mostra de motos clàssiques que acolliran els jardins del Casino durant el diumenge, 27 d’octubre.