El Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX ha anunciat les obres premiades de la seua novena edició, la Clausura de la qual va tindre lloc la vesprada del dissabte 27 de novembre a l’Auditori del Centre de Congressos «Ciutat d’Elx», comptant amb l’assistència de Marga Antón Bonete, regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament d’Elx. En la present edició, a més de projectar-se el llargmetratge documental «Arcadeología», de Mario-Paul Martínez, s’han projectat un total de 58 curtmetratges, tractant-se de l’edició en la qual s’han projectat més obres alacantines, nacionals i internacionals. Entre elles, a més de la secció oficial, han tingut lloc estrenes especials o treballs d’estudiants universitaris, com un Fals Tràiler rodat per alumnes de la Universitat Miguel Hernández en les instal·lacions del Museu Paleontològic d’Elx (MUPE). A tot això, així mateix, se li han d’afegir les «Sessions Aljub», una avantsala celebrada els dies previs al festival en la megapantalla d’aquest centre comercial, tractant-se de la pantalla LED interactiva més gran instal·lada en una gran superfície espanyola.

En relació al palmarés, el curtmetratge «Donar-Donar», del cineasta basc Paul Urkijo Partida, ha obtingut el premi al millor curtmetratge nacional, donant-li accés directe al Festival de Curtmetratges de Terror i Fantàstic 1000 Crits de Buenos Aires (l’Argentina). Per part seua, els cineastes estatunidencs Minsun Park i Teddy Tenenbaum han guanyat el premi al millor curtmetratge internacional amb la seua obra «Koreatown Ghost Story», accedint directament al Festival Internacional de Cinema de Terror de Valparaíso (Xile). I d’altra banda, el premi al millor curtmetratge alacantí ha sigut ex aequo, premiant-se els curtmetratges «Dana», de Lucía Forner Segarra, i «La increïble vacuna del Dr. Dickinson», d’Alex Rey. Tots dos cineastes han recollit els seus premis a la sala de l’Auditori, el qual els dóna accés directe al festival Nadal Sagnant – Weekend Horror Awards d’Alacant, que se celebrarà els dies 17 i 18 de desembre. Així mateix, també s’ha concedit dos esments especials per als curtmetratges «Wayback», de Carlos Salgado, i «Good Night Mr. Ted», de Nicolas Solé, que també ha recollit el seu premi durant la Clausura.

El jurat de la novena edició del festival, dirigit per Fran Mateu, l’han compost l’actriu, directora i cantant Adriana Gil, que també s’ha encarregat de presentar la gala de Clausura; l’artista visual Beatriz Galiano; el director, guionista i il·lustrador Joan Martín Giménez; el cineasta il·licità Paco Soto; i Mario-Paul Martínez, professor del Departament d’Art de la Universitat Miguel Hernández, director del Grup d’Investigació Massiva, i co-director del congrés internacional desenvolupat en el festival. Així mateix, en la Clausura també s’ha comptat amb la participació, entre altres, de Vicente Javier Pérez Valero, vicedegà de projecció del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Miguel Hernández; l’actriu Gal·la Bichir; l’actriu i presentadora d’un dels col·loquis celebrats enguany en el festival Asunción Marhuenda; i Miguel Herrero Herrero, director del Festival Internacional de Cinema de Sax.

La present edició festival ha sigut organitzada per l’Associació Unicorn Negre, el Departament d’Art de la Universitat Miguel Hernández i el Grup d’Investigació Massiva; i ha comptat amb el suport d’organismes com la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Visit Elx, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández, el centre comercial l’Aljub, la publicació sobre arts plàstiques i visuals Negromundo, o la botiga alacantina Cinema Paradiso, entre altres. Amb aquesta nova edició, Elx ha tornat a ser un punt de trobada cultural per als amants del gènere fantàstic.

Més informació sobre el festival en http://www.festivalcinefantaelx.com/