La desena edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic d’Elx – FANTAELX se celebrarà del 2 al 12 de novembre de 2022, sent d’accés gratuït i sense necessitat de reserva prèvia d’invitació.
Per a la present edició del festival, l’il·lustrador Joan Martín Giménez s’ha encarregat del disseny del cartell, inspirant-se en la pel·lícula Conan, el bàrbar (1982), dirigida per John Milius, la qual compleix el quaranté aniversari de la seua estrena. En commemoració, el festival comptarà amb la projecció del gran clàssic d’espasa i bruixeria, l’acte de la qual tindrà lloc el dijous 10 de novembre a les 20:00h a la sala B dels Cinemes Odeon, sent d’accés lliure fins a completar aforament. Al fil d’aquest homenatge, i al costat d’altres sorpreses que s’anunciaran pròximament, el festival comptarà amb l’assistència de Paolo Bertetti, que vindrà convidat a Elx des de Torí. Es tracta d’una de les figures més reconegudes a nivell internacional dins dels estudis entorn de l’univers narratiu de Conan, obra nascuda en els còmics de Robert E. Howard, la qual s’ha expandit, hui dia, als diversos productes culturals. Bertetti, a més, es troba darrere del MUFANT, el famós museu del gènere fantàstic de Torí.
Així mateix, també es comptarà amb noves conferències dins d’una nova edició del Congrés Internacional de Gènere Fantàstic, Audiovisuals i Noves Tecnologies, la línia temàtica de les quals seran els Territoris de l’Alta Fantasia. El Congrés, emmarcat dins del festival i que compta amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i del Vicerectorat de Cultura, tindrà lloc els dies 10 i 11 de novembre en format presencial i en línia. Així, les ponències del dijous 10 es realitzaran en modalitat en línia a través de la web del festival, comptant amb la participació de la conferenciant convidada Sara Brown, des de la Signum University, sent una de les especialistes més representatives de la figura de Tolkien; mentre que les ponències del divendres 11 es duran a terme de manera presencial a l’Auditori del Centre de Congressos, entre els convidats dels quals es trobarà l’anteriorment citat Paolo Bertetti. L’objectiu del Congrés, que enguany celebra la seua cinquena edició, és la difusió d’estudis d’investigació dins de les diferents línies temàtiques del Gènere Fantàstic, abastant totes les seues possibles variants i plataformes. Per a això, es comptarà amb la participació de més de 40 conferenciants de caràcter internacional i nacional, procedents de països com Escòcia, Itàlia, França o Mèxic.
D’altra banda, les projeccions de curtmetratges tindran lloc durant les vesprades de l’11 i 12 de novembre a l’Auditori del Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”, on es podran veure reconeguts treballs de gènere fantàstic, diversos d’ells projectats per primera vegada a la ciutat. Com a novetats, a més d’atorgar els premis ja clàssics (millor curtmetratge nacional, internacional i alacantí), també es premiarà al millor Fals Tràiler i al millor curtmetratge “Social i Fantàstic”. Així mateix, també es projectarà fora de competició un Fals Tràiler realitzat per estudiants del Doble Grau en Comunicació Audiovisual i Periodisme de la Universitat Miguel Hernández, el qual ha sigut rodat en el Museu Paleontològic d’Elx (MUPE); a més de dur a terme projeccions de curtmetratges els dies previs, a partir del 2 de novembre, en la Megascreen del centre comercial l’Aljub.
La desena edició del festival està organitzada per l’associació “Unicorn Negre”, el Centre d’Investigació en Arts (CIA) i el grup d’investigació Massiva, de la Universitat Miguel Hernández. Així mateix, també compta amb el suport de diversos organismes, com la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Visit Elx, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat Miguel Hernández, la botiga alacantina Cinema Paradiso o la llibreria il·licitana Ali i Truc, on tindrà lloc la presentació del llibre Retrofantástico. Perspectives d’un passat imaginat, el divendres 4 de novembre a les 19:00h. Pròximament, s’oferiran més novetats, el programa detallat i horaris des de la web del festival, disponible en http://www.festivalcinefantaelx.com/ Amb la celebració de la seua desena edició, Elx tornarà a ser un punt de trobada per als amants del gènere fantàstic.