Fill de putaborinot i moniato són els tres insults propis de la Comunitat Valenciana més utilitzats, segons una investigació liderada per María del Carmen Méndez Santos, professora de l’Àrea de Lingüística de la Universitat d’Alacant, i Jon Andoni Duñabeitia, director del Centre de Ciència Cognitiva de la Facultat de Llengües i Educació de la Universitat Nebrija.

Amb una mostra de 470 habitants de la Comunitat Valenciana, l’estudi situa en el «top 3» dels insults més repetits gilipollasimbécil i cabrón/cabrona, que coincideixen amb els improperis més utilitzats en tot el territori nacional. Tal com explica María del Carmen Méndez, «s’han detectat algunes diferències entre homes i dones, com que ells usen més sovint altres insults com payaso/payasa, mentre que estúpido/estúpida és preferit per les dones». També han eixit a la llum particularitats per edats; així, mentre que gilipollas és un vocable més usat entre els joves, els més grans prefereixen cabrón/cabrona.

La recollida d’informació s’ha fet a través de senzills qüestionaris realitzats a tres mil persones en tot l’Estat amb la finalitat de detectar les paraules tabú. L’estudi s’emmarca en un projecte internacional sobre el processament de paraules emocionals, segons explica la investigadora: «Aquesta classe de paraules són les que tenen càrrega emocional –siga negativa o positiva–, les que ens provoquen sentiments. En el cas dels insults, aquesta càrrega emocional seria negativa, encara que a vegades es pot utilitzar tant per a insultar com per a lloar, tot dependrà del context.»

La investigació ha tret a la llum altres aspectes interessants de la llengua en ús, com la creació de paraules noves, insults que són reflex dels canvis socials. Així, per exemple, tal com destaca María del Carmen Méndez, ha aparegut sovint señoro, un adjectiu que, de manera despectiva, s’aplica als senyors madurs que es creuen que ho saben tot i sempre volen tenir raó.