La violència sexual és un tema delicat, i el temps ha demostrat que tractar-ho en la gran pantalla resulta diferent pel que fa a la majoria de temes que ens inquieten. Avui dia trobem violència explícita en multitud de pel·lícules, vista des de tots els angles possibles, no obstant açò parlar de violència sexual sembla més incòmode i confús, atentiendo als escassos papers protagonistes que tenen personatges que l’han patit.
Potser els cineastes senten que desconeixen el que significa passar per alguna cosa així, i opten per evitar les discussions, limitant la voluntat de crear consciència i generar debat que posseeix el mitjà cinematogràfic, més enllà de si l’obra resulta veritablement encertada. Per açò són destacables aquelles produccions que s’enfronten a un tema tan incòmode. Les pel·lícules que decideixen explicar una història a partir d’un assalt sexual són importants encara que ens obligen a desmuntar-les com una realitat socialment acceptable.
Hi ha moltes pel·lícules que mostren violacions i abusos, però no totes ho fan amb el mateix criteri. En la Filmoteca de Sant Joan han decidit no quedar-se únicament en la visibilización del delicte, per la qual cosa han pensat en obres que s’atreveixen a desenvolupar una trama al voltant d’una violació i/o abús, independentment del nivell de detall que puguen tenir les escenes més angoixants.
Amb la conversa entorn de #MeToo guanyant terrè en nostre ajuste soci-polític actual, seria rellevant analitzar una sèrie de pel·lícules que aborden aquest tema de front i que no tinguen res que amagar. Aquestes pel·lícules ofereixen una representació interessant del que pot significar per a algú ser agredit sexualment, encara que variant els contextos i circumstàncies en cada cas, la qual cosa ajuda a adonar-nos de l’extensió del problema.
Cicle ‘Víctimes de violació i abús sexual’ · Novembre 2018

· Dilluns 05 /20h/ ACUSATS. 1988
· Dilluns 12 /20h/ FOSCA INNOCÈNCIA. 2004
· Dilluns 19 /20h/ LES VIDES DE GRACE. 2013
· Dilluns 26 /20h/ PAULINA. 2015

20.00h – AUDITORI de la CASA DE CULTURA – ENTRADA GRATUÏTA

Trailer del cicle en youtube: https://goo.gl/GT8u1i

Les sessions vindran precedides per uns vídeos introductoris que situen a l’espectador en el context històric i cultural de cada film. També estaran disponibles els habituals programes de mà que amplien les anàlisis de les pel·lícules i que al costat del material divulgat en la xarxa conformen un arxiu ple d’informació original i de qualitat que s’actualitza constantment.

I seguint amb el Cinefórum Literari, organitzat per l’Associació Audiovisual Viridiana i l’Associació Punticoma, es projectarà el 8 de novembre Testimoni de Càrrec (Witness for the Prosecution, 1957) de Billy Wilder en la qual, tal vegada, siga la millor adaptació d’un relat de l’escriptora Agatha Christie. Una adreça i un repartiment de luxe amb Tyrone Power, Marlene Dietrich i Charles Laughton ens introduiran en una intriga de suspens judicial.

En el Cinefórum Literari es realitzarà una breu introducció a càrrec dels membres de l’Associació Cultural Viridiana, els quals dirigiran una xarra-col·loqui entre els assistents a la projecció. La sessió serà en l’AUDITORI de la CASA DE CULTURA, a les 19:30h, en V.O.S. i amb ENTRADA LLIURE I GRATUÏTA.

NOVEMBRE
Dijous 08, Testimoni de Càrrec. Billy Wilder (Estats Units, 1957) Adaptant El Relat de Agatha Christie.