Les obres de consolidació i valoració de la Torre-Portal de Cocentaina han finalitzat la pasada setmana amb la col·locació dels panells metàl·lics que tanquen tot el conjunt i amb la instal·lació d’una passarel·la central i en altura, que ofereix una vista panoràmica de la ciutat i una visió completa del monument.

Este projecte, que sorgeix com a proposta dels Pressupostos Participatius, està inclòs en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI-Alcoidemà), dins de la línia “Revitalització i renovació urbana del centre històric”. Ha suposat una inversió de 145.960,81 euros (IVA inclòs) cofinançada a través dels Fons FEDER de la Unió Europea.

La intervenció ha contribuït a condicionar tota la zona i a consolidar les plataformes, murs de contenció i tancaments d’este conjunt patrimonial. També s’ha intervingut en els murs històrics, restes de muralla i en la barbacana del segle XIII. Finalment, s’ha millorat tota la fusteria i la serralleria. En una última fase, s’ha procedit a il·luminar el conjunt i a instal·lar panells explicatius amb codi lingüístic adaptat i escrits en valencià, castellà i anglés.

L’entrada al monument es realitzarà a través d’una passarel·la instal·lada en una posició central i a un nivell d’altura intermedi. Això oferirà una visió completa de la fortificació de 1809, una interpretació del conjunt d’elements patrimonials i una visió panoràmica del llit del riu Riquer, que complementarà les explicacions sobre la formació de la ciutat i la seua personal relació amb els rius que esculpeixen el territori alcoià. A més, s’ha instal·lat un paviment que diferenciarà la muralla medieval de la fortificació de 1809.

Segons destaca el regidor de Patrimoni, Ignacio Trelis, “Amb la recuperació d’aquest important vestigi, oferim al visitant informació molt valuosa sobre l’origen de la vila i sobre com van anar evolucionant els seus límits. Però a més, contribuïm a regenerar l’entorn urbà, a atraure visitants i a generar un flux de persones al voltant d’aquesta zona, que està molt pròxima a altres elements socioculturals com són el Museu Arqueològic, el Museu de Nadal o el Museu de la Festa”.

La inauguració oficial de la Torre-Portal de Cocentaina està prevista el pròxim dissabte 2 de desembre a les 11:00 hores i contarà, entre altres coses, amb una recreació històrica teatralitzada.