La regidoria de Patrimoni Històric ha conclòs les obres de consolidació de l’aqüeducte de Sant Rafael, amb una inversió de 43.200 €, dels quals el 65% és aportat per la conselleria en estar catalogat com a Bé d’Interés Cultural (BIC).

Les riuades i escolaments de pluges de l’última dècada van descalçar la fonamentació dels pilars d’aquesta infraestructura hidràulica i que té un gran valor patrimonial per a la població.

El regidor de Patrimoni, Fernando Portillo, ha indicat que la situació de l’aqüeducte era “preocupant”, sobretot el pilar que situat en la part central de la rambla. A més, en estar en una àrea periurbana, ha patit nombrosos actes vandàlics sobre els quals s’ha actuat per a netejar de grafitis les columnes i aplicar un tractament preventiu.

Els treballs han sigut realitzats per l’empresa especialitzada Alebus Patrimoni Històric i han consistit en l’adequació amb la neteja de matolls i el rebaixe del llit, que s’ha emplenat de formigó; s’ha creat un dic per a canalitzar l’aigua de les pluges torrencials i que no es queden retingudes en el monument; el reforç del pilar central que és el que està més afectat per la pèrdua de farciment en la seua base; el recrescut d’un dels pilars de l’aqüeducte derrocats fa segles per a marcar la seua situació; l’arranjament de l’escala per a accedir al llit i per a facilitar l’accés al llit de la rambla; la neteja dels grafitis del monument i la creació d’un panell per a informar del valor patrimonial de l’aqüeducte.