La Corporació Municipal ha visitat les obres del Santuari que finalitzen la setmana vinent per a conéixer l’estat d’un edifici de gran valor patrimonial per a la ciutat el qual ha sigut reforçat estructuralment des de la base fins a la coberta perquè puga seguir en peus durant moltes més generacions.

El projecte de rehabilitació del Santuari de les Virtuts va començar durant l’anterior legislatura i va ser modificat a l’inici en detectar-se problemes estructurals en la fonamentació. L’anàlisi tècnica va advertir dels greus problemes que les filtracions d’aigua havien provocat en el subsòl al llarg dels anys la qual cosa va provocar la modificació del projecte inicial el qual pràcticament va doblegar el seu pressupost inicial el qual està cofinançat pels Fons Europeus FEDER.

Les actuacions més importants dutes a terme han sigut per a garantir l’estabilitat de l’edifici el qual té la seua base sobre l’antiga ermita construïda a mitjan segle XV. Per a això s’han utilitzat les tècniques més avançades en perforacions i filtracions de resina a dos nivells d’altura, sota l’antiga ermita, en tot el perímetre de l’edifici i en el sòl de l’església.

“He d’agrair a l’equip tècnic, a la direcció d’obra i a l’empresa responsable de les obres la sensibilitat demostrada i la bona faena realitzada perquè el projecte tirara avant malgrat les dificultats”, ha destacat l’Alcalde, Fulgencio Cerdán.

S’ha realitzat un reforç estructural del claustre amb un important volum de bigues de ferro que asseguren la seua coberta. A més s’ha impermeabilitzat per complet el claustre per a ajudar a la conservació de l’edifici. “El més important era solucionar l’estabilitat de l’edifici i els problemes detectats en el subsòl”, ha remarcat l’edil d’Obres, Andrés Martínez.

S’han fet treballs de recollida d’aigües en l’ala oest que dóna al turó per a evitar noves filtracions. En aqueix pati s’ha instal·lat un tub de drenatge el qual recull les aigües subterrànies perquè no passen a la zona del Santuari. S’ha actuat al pati central i s’han renovat les escales que el comuniquen amb les galeries superiors del claustre.

Està previst que les obres de rehabilitació finalitzen durant la setmana pròxima. La Corporació Municipal ha pogut comprovar l’estat de l’edifici personalment i ara s’haurà de decidir quan es pot reobrir al públic i retornar a la patrona a la seua “llar” sempre complint amb les mesures de seguretat que marquen les autoritats sanitàries amb motiu de l’epidèmia del COVID-19.