Des de l’Ajuntament de Finestrat modificaran el nom de diversos carrers de la seua llista de carrers per a incorporar el nom de dones rellevants de la història recent per les seues aportacions a la cultura valenciana. Així va quedar establit en el recent ple que va establir 30 dies hàbils d’exposició pública per a qui vulga presentar algun suggeriment o al·legació a aquesta proposta. Fins al 21 de setembre es podrà consultar en el tauler d’anuncis físic del consistori (planta baixa, hall) i també en el tauler d’anuncis de la seu electrònica (Portal de la Transparència, www.ayto-finestrat.es)

En paraules de la regidora d’Igualtat, María Llorca, “com sabeu estem fermament compromesos amb la igualtat entre homes i dones. I des de l’Ajuntament volem aprofitar qualsevol acció per a fer evident aquest compromís en el nostre dia a dia. En aquest sentit, considerem que ser presents en els noms dels carrers de Finestrat també és una manera de visibilitzar i rendir tribut a les dones que van fer grans aportacions a la societat valenciana i a les quals moltes vegades la història i l’esdevenir de la societat no han donat el just reconeixement”.

La proposta recull el nom de Josefina Pascual Devesa, farmacèutica i primera alacantina a treballar en l’Institut Pasteur i de família estretament vinculada amb el municipi de Finestrat. El seu nom el portaria un carrer que actualment té el nom de Canterería.

En el sector 16 canviaran les denominacions actuals que, a més, coincideixen amb el nom de partides rurals com a L’Alcàsser, L’Almarjal, Pla de Sellés, Pla Pallarés i Riu de la Tapiada. I se substituiran pel nom de 5 dones: Isabel de Villena (1430-1490), primera escriptora coneguda en llengua valenciana, reconeguda i respectada per la seua altura intel·lectual; Manuela Solís i Claràs (1862-1910), primera universitària valenciana i la primera dona que va obtindre la llicenciatura de Medicina a la Universitat de València, especialitzada en Ginecologia; Matilde Salvador i Segarra (1918-2007) compositora i pintora valenciana, autora de la primera òpera en valencià. Destaca com una de les figures claus de la cultura valenciana de segle XX amb un clar compromís per la música i la llengua; Isabel-Clara Simó i Monllor (1943-2020) escriptora l’obra de la qual reflecteix la lluita per restituir la dignitat de la llengua valenciana i també per la defensa de la igualtat de gènere; i Concepción Aleixandre i Ballester (1862-1952), mèdica ginecòloga, inventora feminista, sufragista i científica espanyola.

La regidora d’Igualtat també va tindre unes paraules d’agraïment a tots els departaments municipals que han estat implicats en aquesta proposta com a Cadastre i Cultura, a més del propi departament d’Igualtat. “Ha sigut un treball multidisciplinari i transversal en el qual s’evidencia que aquest compromís és ferm, és real i és de tots”.

Cal recordar que l’Ajuntament va impulsar a principis de 2020 el Primer Pla Municipal d’Igualtat en el qual estan implicats representants dels diversos àmbits de la localitat (empreses, associacions, clubs esportius i el mateix departament d’Igualtat). En el marc d’aquest Pla es vénen desenvolupant accions com els tallers de coeducació a les aules, els regals igualitaris per Nadal (“En Nadal Finestrat regala Igualtat”), les campanyes de sensibilització pel 8 de març i de rebuig cap a la violència masclista amb motiu del 25N, a més del propi Pla Intern d’Igualtat del consistori.