El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha donat a conéixer la fallada del Premi al “Millor vi d’Espanya 2020” que es concedeix dins dels premis “Aliments d’Espanya”.

I el premi ha anat a parar ex aequo a dos Fondillones Alacantins: “Gran Reserva Fondillón Brotons 1964” del Celler Brotons i “Fondillón 50 años ´Siempre te esperaré`” de Cellers Monòver.

El Celler Brotons porta des d’abans de 1928 treballant en la pedania del Serial del Pinós, on, amb la seua pròpia vinya, realitza vins negres de monastrell, vins de licor i aquest especial Fondillón. El seu cava és una de les millor conservades de la zona guardant un gran patrimoni històric. En els últims anys aquest vi i aquesta solera ha tingut els màxims reconeixements en guies i publicacions internacionals, per la qual cosa resulta el vi amb millor currículum de la història d’Alacant.

Per la seua part Cellers Monòver es troba en la carretera d’aquesta localitat cap a Salinas, també al Vinalopó Mitjà, i té una de les caves més grans i millor conservades de Fondillón de l’entorn. Guarda allí un conjunt de soleres molt ric que en els últims anys el grup MG Wines ha restaurat i reorganitzat amb un treball artesà i delicat a causa de la fragilitat del producte.

El Fondillón és una categoria de vi únic reconegut com a tal per la Unió Europa. S’elabora únicament amb raïm monastrell (la majoritària en la DOP Alacant), sobremadurada en cep i sense additius de cap mena pel que és l’únic vi anyenc natural del món. El seu gran alcohòlic mínim és de 16 graus. El seu envelliment es fa principalment en pipes de format “monovero” o “alacantí” amb volums de més de 500 litres. Presenta tons ambre i caoba a causa de l’oxidació natural i en boca és sec, elegant, amb tons a fustes velles, cuirs, tabac, etc. Actualment hi ha 10 elaboradors certificats en la DOP Alacant per a embotellar el vi.

El premi ha sigut atorgat per un jurat d’experts de reconegut prestigi en el sector vitivinícola que van triar als premiats entre els millor puntuats en el concurs Bacchus 2020.