Fran Pintadera és narrador oral, director de teatre social i escriptor de literatura infantil. Es va llicenciar en Psicopedagogia i és Diplomat en Educació Social per la UCLM i Tècnic Superior en Integració Social. Des de fa anys el seu ofici és explicar històries i ajudar al fet que uns altres puguen explicar la seua.

L’humor, les possibilitats de la fantasia i la bellesa del quotidià són els ingredients fonamentals de les seues receptes artístiques. Com a narrador ha participat en festivals destacats d’àmbit nacional, en diverses Fires del Llibre d’Espanya, i en biblioteques i programacions culturals estables de quasi tota la península.

Com a escriptor ha publicat amb diferents editorials com Edelvives, SM, Takatuka, La Fragatina, Milrazones, Lliure Albir, Tres Tigres Tristos o El Cau. Els seus llibres han sigut seleccionats entre els millors títols publicats en llengua espanyola per la Fundació Cuatrogatos i han rebut el reconeixement de la Fundació Germán Sánchez Ruipérez.

Fundació Cuatrogatos és una organització sense finalitats de lucre, creada pels escriptors Sergio Andricaín i Antonio Orlando Rodríguez a Miami, Estats Units, per a treballar a favor de la cultura i l’educació, amb èmfasi en els xiquets i joves. La Fundació promou la publicació, el coneixement i la lectura de llibres de qualitat, publicats en espanyol, que desenvolupen l’apreciació estètica i enfortisquen les capacitats creatives i analítiques, especialment dels xiquets i joves.

El Premi de la Fundació Cuatrogatos, en l’edició 2018, es van considerar al voltant de 1300 llibres donats a conèixer per 188 editorials de 19 països. Premien 20 llibres altament recomanats pels seus valors literaris i plàstics que mereixen tenir la major difusió amb la finalitat de que arriben al major nombre possible de llars, escoles, biblioteques i altres espais on es propicie la trobada dels joves lectors amb obres de la major qualitat. A més dels 20 llibres guanyadors i dels finalistes realitzen una selecció de 100 obres recomanades per la seua Fundació.

Pregunta: Quant al premi de la Fundació Cuatrogatos, és la primera vegada que et postules?

Resposta: En aquest cas no són els autors els que es presenten al premi sinó que les editorials escullen entre les seues noves publicacions aquells treballs que consideren més representatius o amb possibilitats d’optar al premi. És el segon any que les editorials amb les quals treball confien en el meu treball com a candidat al premi.

P: Quins són aquests tres llibres teus que estan allí?

R: El llibre finalista ha sigut Nana para despertar a un niño, amb il·lustracions de Txell Darné i publicat per la Fragatina. Després, altres dues obres han sigut seleccionades entre les 100 lectures recomanades. Aquestes han sigut Retrato de la familia Pinzón, amb il·lustracions de Loreto Aroca, publicat per SM i Croac!, amb il·lustracions de Guiridi i publicat per Lliure Albir.

P: Què ha significat per a tu com a autor estar entre les obres finalistes?

R: Considere que els premis literaris són una mescla de sort i reconeixement. No crec que una obra siga millor que una altra per aparèixer la primera en un llistat i realment no considere la literatura una competició. No obstant açò, formar part d’aqueixos llibres finalistes vull pensar que sí diu alguna cosa del treball que hi ha darrere. Crec que parla del procés, de les ganes i l’ànima que es posa en aqueixos xicotets llibres. El meu llibre finalista està il·lustrat per Txell Darné, són quatre els llibres que tinc publicats amb ella i tots estan rebent molt bones crítiques. D’alguna manera aquest reconeixement enalteix el treball del binomi que hem creat i en el qual han cregut les editorials amb les quals publiquem. D’altra banda, és una obra per a primeríssima infància i en vers, la qual cosa m’alegra en gran manera ja que són dos gèneres a voltes ninguneados. La fundació Cuatrogatos aconsegueix que la poesia i la literatura infantil en general s’expandisca. Açò és el més important.

P: Quina importància té estar inclòs en aquesta llista de les 100 lectures recomanades?

R: El llistat que elabora la Fundació Cuatrogatos és llegit i estudiat per milers de persones especialistes en l’àmbit de la literatura infantil (bibliotecàries, formadores, tècniques, mestres…) i per centenars d’institucions. Enguany es van presentar uns 1300 llibres per 188 editorials. De tots ells, queden 100; i entre aqueixos 100, que tres siguen obres meues… de moment em sorprèn. És un alè, una espenta. En aquests treballs tan solitaris com són l’escriptura, de tant en tant, un crit d’ànim que t’acompanye s’agraeix. Després estan les alegries personals… Retrato de la familia Pinzón va ser la guanyadora del XIV Premi de Poesia Infantil Lluna d’Aire, que a més aparega en aquesta llista arredoneix un procés que m’ha portat moltes bones notícies. Quant a Croac!, estic encantat que un llibre amb tan poquíííísimo text haja trobat el seu espai entre el jurat. Crec que és un llibre molt divertit i amb fons, però no sempre fàcil d’interpretar.

P: És la primera vegada que apareixes en la llista de les 100 lectures recomanades ?

R: Fa un parell d’anys, Atilio, publicat per editorial Lliure Albir també va estar entre les 100 lectures recomanades.

P: On poden comprar els teus llibres?

R: En qualsevol llibreria. És difícil que els tinguen tots en estoc, perquè es publiquen moltes novetats en LIJ; però demanant-los no ha d’haver-hi problema. Hi ha algun llibre esgotat (bé!) a l’espera d’una nova edició; però la majoria es poden trobar sense dificultats.