El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat juntament amb la coordinadora de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, el festival FRESCA! d’arts escèniques, que ha creat la Generalitat a Alacant per a dotar i enriquir de programació cultural estiuenca la ciutat. Se celebrarà del 17 al 25 d’agost al recinte Muelle 12, al port d’Alacant amb un pressupost de 350.000 €.

Segons el conseller Marzà: “La nostra aposta per cohesionar i enriquir la programació cultural d’Alacant és clara. A la nostra programació regular al Teatre Arniches, les exposicions que organitzem via el Consorci de Museus a la ciutat i la inversió econòmica perquè la UA organitze activitats culturals, hem volgut contribuir amb més programació cultural de qualitat, en aquest cas per al període estival. Es tracta de FRESCA!, un festival d’arts escèniques a l’aire lliure, que compta amb companyies valencianes, estatals i internacionals de primer nivell. El nou projecte ha vingut per a quedar-se i en aquesta primera edició acollirà nou espectacles, dels quals sis es representaran a l’escenari principal FRESCA! i tres són activitats culturals familiars, per a les quals destinem un segon escenari paral·lel, FRESCORETA!. Pensem que és una finestra a la cultura de qualitat, atrevida, transgressora i renovadora, que aporta saba cultural nova a la ciutat”.

Per la seua banda, la delegada territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, que, a més, desenvolupa la direcció artística del nou format, ha explicat el concepte sobre el qual gira el festival de la Generalitat: “És un festival en femení perquè creiem que la cultura ha d’entretindre, però també fer reflexionar i derrocar determinats murs. En aquest cas, volem reivindicar el dret a ser unes fresques sense que hi haja dobles lectures o males intencions”.

La programació de FRESCA! i FRESCORETA!

FRESCA! arranca el 17 d’agost amb segell valencià amb un aforament de 400 butaques per a la Fresca i de 200 per a Frescoreta. La companyia Maduixa farà el senyal d’eixida amb l’aclamat espectacle de dansa ‘Mulïer’, Premi MAX 2017 al millor espectacle de carrer i premiada amb quatre guardons dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes en 2018. ‘Mulïer’ és un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc dones. Una investigació sobre els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia o la força i les emocions.

El dimecres 18 d’agost, el festival inaugura el seu espai familiar FRESCORETA!. Serà de la mà de la companyia La Tal, que presenta el seu espectacle ‘Carilló’. Amb una espectacular proposta escènica, planteja el mecanisme d’un rellotge que sorprendrà xiquetes, xiquets i majors. Quan la música del carilló comença, la màgia ix de dins d’aquest rellotge gegant en què els personatges imiten els ninots que ixen en els rellotges.

De tornada al gran escenari FRESCA!, el dijous 19 la companyia de dansa Veronal presenta ‘Sonoma’, un espectacle avantguardista i contemporani que, prenent com a referència la figura de Buñuel, reuneix un elenc format per nou dones en l’escenari i un equip amb àmplia presència d’artistes valencians per a crear una experiència escènica única, que ha aconseguit captivar crítica i públic des de l’estrena el 12 de març al Palau de les Arts de Barcelona. El director, Marcos Morau, és Premi Nacional de Dansa 2013.

El divendres 20 d’agost, de tornada a l’escenari FRESCORETA!, el públic familiar podrà disfrutar de l’espectacle ‘El gran final’ de Bucraá Circus, una producció de teatre gestual. ‘El gran final’ és un homenatge a un dels oficis més bonics i generosos del món, l’ofici de ser pallasso. Es tracta de sentir, per a crear un diàleg amb l’espectador des de les emocions, en què sobren les paraules.

No pot faltar en la programació un dels gèneres més frescos: el flamenc, que arriba a FRESCA! el 21 d’agost amb un dels espectacles més rellevants i emocionants de la temporada: ‘Viva!’ de Manuel Liñán, Premi Nacional de Dansa 2017. ‘Viva!’ és un crit a la llibertat de la transformació, que no sempre implica una manera d’emmascarar-se, més aïna una nuesa. Aquest espectacle va ser guardonat amb el Premi MAX del públic 2020.

Una de les apostes internacionals del festival arribarà el diumenge 22 d’agost. La companyia de circ britànica Gandini Juggling, considerada una de les més importants del món en malabars, representarà ‘Smashed’, un espectacle amb 80 pomes, 9 malabaristes i 4 jocs de te inspirat en el ‘tanztheatre’ de Pina Baush. Va ser estrenat en el festival Watch this Space del National Theatre de Londres en 2010 i ha rebut, entre altres, el Premi Herald Angel en el Festival d’Edimburg.

El dilluns 23 d’agost la companyia alemanya Familie Flöz presenta ‘Hotel Paradiso’, una producció de teatre de màscares sense text, un ‘thriller’ gestual carregat d’humor negre, una història de tragèdies travessada de comicitat i també l’obra més misteriosa i malvada de la companyia.

El dimarts 24 en FRESCORETA!, la companyia internacional Faltan 7, formada per un equip procedent d’Itàlia, Espanya, Irlanda i Israel, presenta ‘Express’, un espectacle de circ per a tots els públics. ‘Express’ va guanyar el primer premi en el Certamen Off del Festival de Circ Contemporani d’Andalusia, Circada 2018, i el millor espectacle de carrer en FETEN 2019.

FRESCA! tanca la primera edició el dimecres 25 d’agost amb una gran producció de circ de la prestigiosa companyia de Manuel Alcántara i el seu espectacle ‘Déjà vu’. Un espectacle visual, suggeridor, arriscat, sense text i amb música en directe, en el qual l’univers sonor a través de la veu i el violí emfatitzen la dualitat del personatge i transporten a un univers oníric.‘Déjà vu’ acaba de rebre el Premi FETEN a l’adaptació de tècniques circenses a la nova dramatúrgia.

Les entrades estaran a la venda pròximament, i tota la informació està disponible en el web del festival www.festivalfresca.es i en xarxes socials.