El President de Fundació Mediterrani, Luis Boyer, i l’Alcalde d’Alacant, Luis Barcala, han signat en el MACA una renovació del conveni subscrit des de 2012, pel qual la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació està depositat i custodiat pel museu alacantí.

Després de la signatura de l’acord, tots dos han visitat “Con el tiempo 3”, una renovada exposició permanent comissariada per Rosa Castells, conservadora del MACA, amb obres de la Col·lecció Fundació Mediterrani. En l’acte ha sigut present el regidor de Cultura, Antonio Manresa, i el vicepresident de Fundació Mediterrani, Miguel Valor.

Des de desembre de 2012 el Museu té depositades 212 peces de la Col·lecció Fundació Mediterrani. En elles, es recorre l’obra de 125 artistes, els noms més imprescindibles del panorama artístic espanyol contemporani. Abasta un arc cronològic que recorre des de la transició democràtica fins als nostres dies: un període artístic a Espanya que correspon als últims 40 anys, tan generós, carregat d’il·lusió, d’energia, de desencantament, de malbaratament i d’ingenuïtat; però també de reflexió, de denúncia, de compromís, d’aventura… Un període en el qual conviuen diverses generacions d’artistes de manera normalitzada com mai abans havia ocorregut, enriquint-se mútuament, aprenent els més joves dels indiscutibles mestres, i redescobrint-se en els més joves la persistència de l’imprescindible.

Boyer, per part seua, ha assenyalat que “per a Fundació Mediterrani és un orgull que ciutadans d’Alacant i turistes puguen continuar gaudint de la nostra Col·lecció d’Art Contemporani en el MACA, un museu magnífic que ens permet continuar posant en valor aquestes obres d’art, tant a través de l’exposició permanent Amb el temps 3 com a través de les exposicions temporals que periòdicament reuneixen peces de la nostra col·lecció”. Finalment, Boyer ha agraït “a l’Alcalde d’Alacant i al Regidor de Cultura, així com a tot l’equip tècnic de Fundació Mediterrani, el treball rigorosa que hui ens permet signar aquest nou conveni entre l’Ajuntament i la Fundació”.

Barcala s’ha mostrat “molt satisfet per poder continuar amb aquesta excel·lent col·lecció depositada en el MACA, per al delit dels alacantins i visitants, ja que mostra de manera brillant una important mostra de l’art de les últimes dècades tan decisives al nostre país”. L’alcalde, a més, ha volgut destacar el «magnífic treball dut a terme per l’equip del MACA, encapçalat per Rosa Castells, que ha aconseguit una vegada més, l’equilibre perfecte en una exposició».

Con el tiempo 3

L’exposició reuneix una sèrie d’obres que tenen en comú reflexionar sobre la contemporaneïtat des dels artistes clau, aquells que permeten reconstruir part de l’entramat artístic del segle XX.

S’ha plantejat aquesta mostra permanent quasi com la suma de tres exposicions temporals perquè l’arquitectura de la sala permet singularitzar la mirada entorn d’una sèrie d’obres concretes que conformen en si mateixes, un guió expositiu propi.

Amb el temps 3 proposa exhibir algunes obres inèdites en el MACA fins ara. Pintures, escultures, dibuixos, fotografia, conformen aquesta mostra permanent de la Col·lecció Fundació Mediterrani en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant: espais detinguts entre col·leccions, des de la planta primera a la planta segona, repetint artistes i superposant obres. Mirades creuades en diagonal mentre s’observen de reüll les escletxes per on s’escapa el temps.

Efectivament, la Col·lecció té un discurs que permet ancorar les primeres obres en els temps de la transició democràtica, no com un període tancat en si mateix sinó com a mostra d’un temps històric convuls en el qual l’artista i l’obra d’art es transforma al servei d’una societat en construcció: Antoni Tàpies, Joan Brossa, Manuel H. Mompó, Hernández Pijoan, Equip Crònica, Equip Realitat, Eduardo Arroyo, Esther Ferrer… Llegará una nova generació tan emparentada amb l’anterior: Jordi Teixidor, José Mª Yturralde, Soledad Sevilla, Carmen Calvo, Eva Lootz, Joan Cardells, Rafael Armengol… mentre l’eufòria i l’entusiasme dels anys 80 i 90 en un país que s’internacionalitza, construeix un mercat artístic i crea museus i centres d’art. És el temps d’una nova generació d’artistes no menys extraordinaris que els seus precedents sobre els quals es miren una vegada i una altra. És el torn de Juan Muñoz, Rogelio López Cuenca, José Manuel Broto, José Mª Sicília, Miguel Angel Campano, Miquel Barceló, Victoria Civera, Ángeles Marco, Pamen Pereira… Un període en el qual conviuen diverses generacions d’artistes de manera normalitzada, enriquint-se mútuament, aprenent els més joves dels indiscutibles mestres, i redescobrint-se en els més joves la persistència de l’essencial.

Col·lecció Fundació Mediterrani

Al setembre de 2011, ara fa una dècada, es va mostrar per primera vegada a la Sala Municipal de la Llotja del Peix d’Alacant una selecció d’obres de la Col·lecció Fundació Mediterrani. A penes mostrava una trentena de peces però eren d’una contundència plàstica inqüestionable i deixava albirar la indubtable qualitat del no exhibit.

Allí estaven els clàssics, els referents. Obres fonamentals dins de la trajectòria artística de cada artista, aquelles que exemplifiquen el millor de la seua proposta estètica i per les quals se’ls reconeix com a artistes singulars. Unes obres per la seua contemporaneïtat, rotundament “clàssiques”.