Fundació Mediterráneo ha presentat la programació de la seua Casa Museu Modernista de Novelda amb motiu de la celebració del festival Novelda Modernista. La principal proposta de Fundació Mediterrani per a aquest certamen modernista és l’exposició “José Sala Sala: Art i Indústria”, que mostra d’una manera molt didàctica la figura de l’arquitecte de, entre altres edificis, el Santuari de Santa María Magdalena.

S’ha planificat una cuidada organització d’activitats que la setmana del 19 al 24 d’octubre, reuniran en un únic espai el color del modernisme en la seua expressió màxima, l’Art. Exposicions, mostres, conferències, visites guiades i teatralitzacions i un photocall familiar perquè els visitants se senten modernistes durant aquests dies.

El president de Fundació Mediterráneoi, Luis Boyer, i l’alcalde de Novelda, Fran Martínez, han inaugurat a la Casa Museu Modernista l’exposició sobre José Sala Sala, acompanyats per la regidor de Cultura noveldense, Mado Abad, i pels comissaris Merche Navarro i Juanjo Pastor.

Boyer destaca que “des de Fundació Mediterráneo volíem fer una cosa especial per a aquesta edició de Novelda Modernista, ja que està dedicada a la figura d’Antonia Navarro Mira en el centenari de la seua defunció (1921-2021), pionera del modernisme a Novelda i màxima representant de la burgesia local, amb la construcció de la seua casa familiar hui convertida en la nostra Casa Museu Modernista”,

La Casa Museu Modernista de Fundació Mediterráneo, és un referent en el panorama arquitectònic a nivell Europeu. Per a la V edició de Novelda Modernista, ha planificat una interessant proposta d’activitats per a donar resposta a un cap de setmana replet de múltiples activitats culturals enfocades a tots els públics.

En paraules del president de Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, aquestes activitats permeten “recordar el passat per a enfortir el present, donar a conéixer la història i tradicions, i, recrear aquells aspectes que ens identifiquen en un context de canvis i riquesa, ingredients clau per a entendre el modernisme”. Novelda Modernista “significa una posada en valor d’una època que va revitalitzar cultural, social i econòmicament a Novelda i tornar a recordar el que va significar”, afig Merche Navarro, tècnic de Fundació Mediterrani i directora de la Casa Museu Modernista.

Exposició

“José Sala Sala. Art i indústria” representa l’aportació més important a la figura del Santuari de Santa Mª Magdalena, la seua obra mestra. Una visió del personatge en tota la seua dimensió humana i professional, una completa investigació que relata una apassionant trajectòria que comença quan aconsegueix el títol d’enginyer d’indústries tèxtils en Tarrassa. Després d’això, va realitzar diversos projectes a Novelda , entre ells habitatges particulars, glorieta, projecte de xalet, etc., en un moment d’esplendor a Novelda, quan la seua fisonomia com a ciutat va anar transformant-se gràcies a un nova classe social de comerciants i gent emprenedora que va fer d’aquesta ciutat una ciutat de progrés i enriquiment cultural.

El seu pare, Luis Sala Seller, va ser un important home de negocis, alcalde de Novelda en dues ocasions, empresari de la coneguda “Fàbrica de Lones”. Aquest fet determinarà el futur de José Sala, enviat pel seu pare a l’Escola Tèxtil de Terrassa per a cursar estudis com a enginyer en aquesta escola. Terrassa era en aquells dies la més important ciutat industrial lanera de Catalunya, i on va conéixer a la seua esposa Carmen García Torras Falguera.

Serà en 1916 acabats d’acabar els seus estudis quan rep l’encàrrec de realitzar el Santuari com a temple per a Santa Mª Magdalena, una obra modernista que la seua que va haver de patir diverses aturades en la seua construcció fins a culminar en 1946. En aquesta exposició es pot contemplar quasi la completa producció de plans, alçats i dibuixos acolorits, que mai abans havien sigut mostrats. Un recorregut pels aspectes constructius tan interessants que aporta José Sala des d’una solució industrial aplicada a una obra monumental. S’analitza el món simbòlic basat en les seues arrelades creences religioses, que el porten narrar amb elements decoratius i simbòlics els passatges de la vida de la Magdalena.

Una altra de les qüestions analitzades és el coneixement que tenia José Sala dels materials que va emprar en la construcció del Santurario, alguns d’ells de la zona, així com dels millors materials que en aqueix moment existien en ceràmiques, ciments i pavimentació.