La Fundació de Hidraqua i la Fundació Aquae, estrena Aqu@bot, un chatbot basat en intel·ligència artificial i especialitzat en canvi climàtic que naix amb el propòsit d’aclarir els dubtes que li plantegen els usuaris sobre aquest fenomen. El canvi climàtic, com assenyala l’Organització Mundial de la Salut, provocarà entre 2030 i 2050 unes 250.000 morts addicionals per any a causa de la desnutrició, la malària, la diarrea i l’estrès per calor.

Integrat en la web de Fundació Aquae perquè els usuaris no hagen de realitzar cap descàrrega, Aqu@bot facilitarà una interacció fluïda i senzilla -en castellà- amb aquelles persones que plasmen els seus dubtes sobre el canvi climàtic. Aquest chatbot mediambiental es “alimenta” de les consultes dels usuaris per a enriquir i completar les seues respostes, alhora que “beu” de multitud de fonts oficials per a oferir respostes amb un contingut actualitzat i eficient. Aqu@bot enllaçarà tant a continguts propis de Fundació Aquae com a externs, segons les necessitats de cada usuari.

Aqu@bot s’emmarca dins del compromís de Fundació Aquae amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament amb el ODS 13 (adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes).

Segons assenyala Mariola Urrea, presidenta del Consell d’Estratègia i Supervisió de Fundació Aquae, “no podem oblidar que el canvi climàtic està alterant el cicle de l’aigua -incloses les precipitacions-, la humitat del sòl, l’evaporació i la temperatura de la mateixa. A mitjana que canvia el clima, també canvien els recursos hídrics sobre els quals es basen les nostres societats i economies. I, per tant, la nostra relació amb l’aigua també es veurà afectada”.

Aqu@bot s’ha programat perquè siga capaç de respondre, no solament a qüestions generals del tipus “com afecta el canvi climàtic a la nostra salut?”, “són certes les teories d’Al Gore?” o “com influeix el canvi climàtic en l’aigua?”, sinó també a preguntes més específiques com “quin és la funció del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC)?” o “quants graus pujarà la temperatura a Espanya?”.

«Aqu@bot, que permet comptar amb atenció personalitzada mitjançant xat les 24 hores els 7 dies de la setmana, aporta immediatesa; és garantia d’autenticitat, ja que usem allò que a les persones ens resulta més natural per a interactuar en la vida real, el llenguatge; accessibilitat, amb una interfície molt més còmoda i intuïtiva; i eficiència, ja que l’usuari aconsegueix més amb menys», explica Urrea.

‘Comunitat Pel Clima’: tots i ara.

En línia amb el seu objectiu de treballar per a aconseguir el ODS 13, Fundació Aquae acaba de sumar-se a la ‘Comunitat Pel Clima’, un grup d’acció creat a la fi de 2016 per a aconseguir que Espanya aconseguisca el compromís de reducció d’emissions que arreplega l’Acord de París de 2015. Després de la XXI Conferència de les Parts de la Convenció Marque de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP21), l’Acord de París va marcar una meta clara: mantenir l’increment de la temperatura global per sota dels 2 °C respecte a l’era preindustrial i prosseguir els esforços per a limitar-ho a 1,5 °C. Un repte amb el qual es van comprometre més de 55 països (aquestes nacions sumen més del 55 % de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle).

Comunitat #PorElClima inicia accions i plans climàtics per a fer front a l’escalfament global amb la vista posada en 2020, quan entren en vigor els compromisos de reducció per país arreplegats en el Cim de París. Aquesta iniciativa públic-privada posa l’accent en dues de les grans claus en la lluita contra el canvi climàtic: la necessitat d’una actuació global i que aquesta siga immediata.

La contribució de Fundació Aquae al ODS 13 es concreta en diverses iniciatives, sent la més destacada el projecte Sembrant O2. Sota aquest “paraigua”, Fundació Aquae duu a terme projectes de reforestació, plantacions per a compensar les emissions de CO2 generades per l’activitat de la fundació i el Registre de la Petjada de Carboni en el MAGRAMA. Precisament en 2017 Fundació Aquae va ser la primera fundació a Espanya a rebre el Segell de Registre de Petjada de Carboni, Compensació i Projectes d’Absorció de CO2.

Més info: https://www.fundacionaquae.org/calendario-sostenible/dia-mundial-del-medio-ambiente/dia-mundial-del-medio-ambiente-2018/

 

Más info: https://www.fundacionaquae.org/calendario-sostenible/dia-mundial-del-medio-ambiente/dia-mundial-del-medio-ambiente-2018/