Amb el cicle “GASTRONOMIA AMB ESTRELA” es pretén donar a conéixer a la ciutadania, a totes aquelles persones que fan que la gastronomia de la província d’Alacant tinga aquest nivell d’excel·lència. No sols els xefs i restauradors guardonats amb estreles Michelín i sols Repsol, sinó també a enòlegs i cellerers, a les persones que recuperen tradicions culinàries, als quals elaboren dolços, torrons i gelats o begudes espirituoses.  A la nostra província existeixen nombrosos establiments que mereixen participar en aquest cicle, en el qual destacaran els productes únics i intrínsecament alacantins també dignes d’estar en aquest cim de la qualitat, tant de la gastronomia de la costa, com la de l’interior. Tot això des de la perspectiva més específica de la tradició, la innovació i la nissaga a la nostra província, tant dels restauradors com dels productors de vertaderes joies, com és el cas del receptari que conté el manuscrit Butla de la Santa Creuada, inèdit del segle XVIII.
L’activitat consistirà en una xarrada en la qual la conferenciant presentarà l’estudi, descripció i anàlisi d’un manuscrit de cuina originari de Mèxic, que pot datar-se en el segle XVIII. El quadernet, enquadernat en una Butla papal, consta de cinquanta pàgines i conté cinquanta-huit receptes. L’autora compartirà les seues investigacions sobre aquest manuscrit, que va arribar a les seues mans de manera fortuïta.  L’estudi examina els diferents elements que proporcionen pistes per a datar el manuscrit, com les receptes, ingredients, tècniques de cuina, unitats de mesura emprades i la cal·ligrafia del text

Conferenciant
L’alacantina María Paz Moreno és poeta, assagista i crítica literària. Es va llicenciar en Filologia Hispànica en la Universitat d’Alacant i es va doctorar posteriorment en Literatura Espanyola en la Universitat d’Ohio State (els EUA). És catedràtica de Literatura Espanyola en la Universitat de Cincinnati. La seua investigació acadèmica s’ocupa de la poesia espanyola contemporània, especialment l’obra de Juan Gil-Albert, la poesia escrita per dones, i la importància cultural de la literatura gastronòmica. És autora d’obres de referència obligada per a estudiosos de l’escriptor Juan Gil-Albert, com El culturalisme en la poesia de Juan Gil-Albert i l’edició de la poesia completa d’aquest autor en l’Editorial Pre-Textos. Ha publicat també De la pàgina al plat. El llibre de cuina a Espanya, i de Madrid: A Culinary History, llibres considerats per la crítica com a pioners en l’àrea d’estudis sobre gastronomia.
Com a poeta, ha publicat deu llibres i ha sigut inclosa en diverses antologies. Els seus llibres més recents són Amiga del monstruo (Editorial Renacimiento, 2020) y The Belly of an Iguana / El vientre de las iguanas (Valparaíso Eds., 2021).