Han passat 5 anys des de la mort de l’últim cronista oficial vitalici de la ciutat, Enrique Cerdán Tato, i quinze des de la defunció Enrique Cutillas, nomenat per Alperi per la seua falta de sintonia amb Cerdán Tato (creant en el procés una inaudita duplicitat) i que va deixar inconclusa la crònica del segle XX d’Alacant. De dos cronistes que va arribar a haver de manera simultània, no comptem amb cap en l’actualitat.

El regidor Daniel Simón (Guanyar Alacant) ha recordat avui la qüestió i ha proposat a l’equip de govern “que convoque un procés obert que incloga la recollida de propostes per a nomenar una persona que continue aquesta labor, així com el nomenament d’un jurat especialitzat que designe a la mateixa. Hauria de tenir un perfil apartidista i comptar amb el major grau possible de consens perquè la seua labor puga continuar més enllà de possibles canvis de govern i evitem situacions bochornosas com la qual va provocar Alperi en el seu moment”.

Simón recorda que “no existeix en l’actualitat cap persona que de manera oficial i objectiva estiga adonant de l’esdevenir diari del que esdevé a Alacant. Tenim bona tradició de projectes informals de crònica digital molt interessants, com Alacant Viu o AlicantePedia, però des de la falta de Cutillas l’elaboració d’una crònica de la ciutat s’ha vist interrompuda”. El grup municipal Guanyar Alacant està pensant la forma més adequada de transmetre oficialment la proposta, que podria elevar-se a la comissió d’Assumptes Socials i Culturals del Ple.

Així mateix, el exconcejal de Cultura ha proposat a la seua successora María Dolores Padilla la possibilitat de completar un projecte que ell va incloure en el Pla de Cultura de la ciutat però no va poder portar a terme: “la creació d’un premi d’assaig sobre temes alacantins que porte el nom de Cerdán Tato, com a homenatge a aquesta gran figura literària de la nostra ciutat”.