Guardamar del Segura, concretament els seus jaciments fenicis van acaparar tota l’atenció de l’Assemblea Estatal de la Ruta Europea dels Fenicis celebrada en la Diputació de Pontevedra on també es va inaugurar una exposició divulgativa sobre la ruta.

El municipi va estar present en l’acte representat per la regidora de Patrimoni Històric, Pilar Gai, per la regidora de Promoció Econòmica, Gisela Teva i per l’arquitecte municipal, José Gambín.

Ressenyar que la Ruta dels Fenicis és un itinerari cultural internacional, reconegut pel Consell d’Europa, que travessa 18 països i uneix tres continents, connectant les grans rutes marítimes empleades per la civilització fenícia

Les explicacions oferides pels representants de Guardamar van copar la curiositat de la resta dels membres de la Ruta Fenícia. Segons Pilar Gai perquè es tracta de tres dels quatre únics jaciments arqueològics d’aquesta època històrica localitzats a la Comunitat Valenciana, i a causa que contínuament s’estan produint excavacions en ells i altres treballs referits a la seua consolidació, restauració i senyalització perquè puguen ser visitables. I va postil·lar que un d’ells, el de la Fonteta, és el més ampli i millor conservat de tota Espanya en haver sigut protegit per les arenes de les dunes.

La regidora de Patrimoni explica que les tres zones arqueològiques fenícies trobades a Guardamar són la factoria-població del Cabezo Xicotet del estañó, la ciutat emmurallada de la Fonteta i el santuari el Castell.

En la primera, afig la regidora, en aquests moments s’estan realitzant labors de restauració i consolidació dels seus murs després de la campanya d’excavació que va tenir lloc aquest estiu. En la segona, la Generalitat en col·laboració amb l’ajuntament està realitzant una important recerca que compta amb un pressupost proper al milió d’euros. Referent al castell pròximament s’iniciaran una sèrie de treballs que afecten a tot el seu perímetre i compta amb una inversió de més d’un milió d’euros.

“L’existència d’aquests tres enclavaments fenicis a Guardamar al costat de les labors de recerca contínues fan de la nostra localitat un lloc únic en tota la geografia espanyola” postil·la Pilar Gai qui va anunciar que el pròxim any la junta directiva de la Ruta dels Fenicis visitarà Guardamar.

En la trobada celebrada a Pontevedra va tenir lloc una sessió de treball en la qual solament van participar els socis de la ruta, una trobada oberta al públic en el qual es van realitzar conferències i taules redones sobre la Ruta, sobre el programa d’itineraris culturals europeus del Consell d’Europa i sobre rutes com la dels Íberos, el Camí de Aníbal o la de les Cassitérides.

L’exposició complementària a la trobada va estar formada per un total de 13 panells consistents en una mostra explicativa i introductòria amb la finalitat d’acostar a la població aquest itinerari cultural europeu tan complex i amb tantes potencialitats des del punt de vista cultural i turístic.