“Pretenem reconéixer el treball i l’esforç dels nostres avantpassats que van fer possible que la nostra Setmana Santa siga valorada i reconeguda ara, com una de les més singulars de tota la Comunitat Valenciana” va indicar l’alcalde de Guardamar, José Luis Sáez durant la presentació del llibre “La Setmana Santa de Guardamar i les escenificacions de la Passió” un document de caràcter històric, cultural i religiós del qual han sigut editats mil exemplars per part de l’Ajuntament i la Junta Major de Confraries (JMC).

L’acte va tindre lloc divendres passat en el saló de plens de l’Ajuntament. L’alcalde va estar acompanyat pel regidor de Festes, Jesús Tenza, per l’autor del llibre i president de la JMC i historiador, José Vicente Gómez, pel secretari de JMC, Francisco Javier Aldeguer, i pel capellà rector, Efrén Mira. Un nodrit grup de representants de les confraries i germanors de la Setmana Santa de Guardamar van assistir a l’esdeveniment.

Ressenyar que el passat 21 de febrer de 2019 el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana va publicar la declaració de Festa d’Interés Turístic de la Comunitat la Setmana Santa de Guardamar.

L’alcalde, José Luis Sáez, va qualificar la jornada com “un dia important” per estar a prop l’inici dels actes passionals i per la presentació del llibre. “És un plaer i un orgull presentar un llibre de molta complexitat i producte de l’esforç de molts que servirà per a conéixer una part de la nostra història i el que és més important, contribuirà perquè la nostra Setmana Santa perdure”.

Per part seua, José Vicente Gómez, va fer un xicotet relat de la celebració de la Passió de Guardamar i va destacar especialment les representacions a l’aire lliure, “probablement anteriors a les processons amb imatges” i el primer document de les quals escrit del qual es té constància en aquest moment data de 1617. “Aquestes escenificacions són la nostra particularitat” va afegir.

El capellà rector, Efrén Mira, va considerar que la publicació és un reconeixement a la labor de moltes persones durant segles on es recull una llarga tradició de “el que es va fer, del que es fa i del que es farà en relació a la nostra Setmana Santa”.

En l’edició del document han participat també com a coordinadors els membres de la regidoria de Turisme Joan Carles Martí i Casanova i Eva Martínez. El disseny i la maquetació és obra de Gregorio d’Andrés.