L’Ajuntament de Guardamar acaba d’iniciar una sèrie de treballs d’excavació arqueològica i consolidació dels reptes del jaciment del Moncayo on se situa una torre d’origen islàmica datada en els segles XII i XIII. Aquest element arquitectònic va ser reutilitzat posteriorment en el segle XVIII amb motiu de la campanya militar d’Orà (Algèria), segons informa la regidora de Patrimoni Històric, Pilar Gay.

La investigació consisteix en l’excavació de tota la planta interior d’immoble històric que té una dimensió de deu per 7 metres quadrats. A més es realitzaran diversos sondejos en els seus voltants per a descobrir i documentar altres restes arqueològiques, explica la regidora.

Els treballs conclouran a principis del mes de desembre. Una vegada finalitzats es procedirà a la consolidació de les restes descobertes per a evitar la seua deterioració per causes naturals i es realitzarà una xicoteta museïtzació per a fer més comprensible el jaciment en inclòs en el projecte Memòria d’Arena, subratlla la regidora de Patrimoni Històric.

El cost de l’actuació ascendeix a quasi 14.000 euros dels quals el 70% procedeix d’una subvenció de la conselleria de Cultura i la resta de les arques municipals. El promotor de l’actuació és l’ajuntament de Guardamar a través del museu arqueològic i l’oficina tècnica. Es compta amb la col·laboració de la Universitat d’Alacant i l’empresa que executa els treballs és Alebus.

Ressenyar que els murs de la torre estan construïts mitjançant la tècnica de tapial.

Pilar Gai destaca que el jaciment de la torre islàmica representa un altre punt de gran importància històrica per a Guardamar i la seua comarca, un altre element que converteix el nostre terme municipal en un gran parc arqueològic que anem investigant a poc a poc i posant-lo en valor per al gaudi i visita de tots els ciutadans.