La regidora de Promoció Econòmica, Gisela Teva, i el regidor d’Agricultura, Jesús Tenza, van reivindicar hui la singularitat de la nyora de Guardamar, “única en tota Espanya” i van apostar per seguir promocionat aquest cultiu d’horta, regada amb les aigües del riu Segura, i deshidratada de forma natural en les arenes de les dunes, aportades també pel Segura durant segles.

Els dos responsables municipals han visitat un assecador de nyores juntament amb agricultors que les cultiven i que en aquests moments treballen durament per a tirar avant la collita que es calcula rondarà els 20.000 quilos.

Els onze agricultors de Guardamar que es dediquen en aquests moments a la producció del també anomenat pimentó de bola han cultivat 30 hectàrees, més de 300 tahúllas. Ara és quan més treball tenen ja que estan sent recol·lectades i depositades en les dunes costaneres per al seu assecat natural. Per a això s’estenen sobre les arenes i es recobreixen amb llargs túnels de plàstic que eleven les temperatures fins als 50 graus. En aquests forns solars roman el producte entre 20 i 30 dies, segons les condicions atmosfèriques. Més tard el procés continua amb el trenat manual en restos.

La nyora de Guardamar que és un producte únic conegut per la seua alta qualitat gastronòmica gràcies al seu sabor i olor, està sent comercialitzada des de l’any passat sota el paraigua de Marca Col·lectiva gestionada per l’Associació Nyora de Guardamar. La seua Junta Rectora està formada per l’Ajuntament, productors, comercialitzadors, i sector d’hostaleria. Gràcies a aquesta iniciativa el sòl cultivat és cada vegada major i els preus de venda han augmentat “encara que encara són baixos”, apunta Gisela Teva.

En aquest sentit Jesús Tenza indica que es busca que el cultiu de la nyora siga rendible i cada vegada siguen més els agricultors que la cultiven. En cas contrari desapareixerà perquè el procés d’elaboració és complex i es necessita de molta mà d’obra. “Per aquest motiu els preus de venda han d’anar d’acord” apunta el regidor.

Explica que la marca col·lectiva, registrada en l’Oficina de Patents estableix els requisits que ha de complir la nyora de Guardamar així com la forma de promoció i informació als consumidors sobre les seues característiques específiques. També vetlar pel prestigi i defensa de la marca, podent denunciar el seu ús incorrecte, i adoptar mesures per a la protecció i defensa dels interessats de la marca.

Aquest procés, apunta Gisela Teva, conclourà quan s’obtinga la marca de Denominació d’Origen (DO), mitjançant una llarga marxa on el principal són els agricultors i la rendibilitat que obtinguen amb la nyora.