La naturalesa fa front a una perillosa espècie invasora: el plàstic. Enguany, el Dia Mundial del Medi Ambient, celebrat el 5 de juny per part de Nacions Unides, crida a lluitar contra aquest desafiament, que perjudica la salut humana i amenaça la biodiversitat. Hidraqua i les seues empreses mixtes participades -Aigües d’Alacant, Aigües d’Elx, Aigües de l’Horta, Aigües de Paterna, AGAMED i Aigües de Cullera- centren els seus esforços a mobilitzar les mesures ambientals transformadores necessàries per a preservar el medi ambient mitjançant solucions en matèria d’aigua, residus i energia.
Cada any es produeixen en el món més de 400 milions de tones de plàstic, i al voltant de 20 milions d’aquestes deixalles acaben en llacs, rius i mars. Davant aquesta situació, la clau és protegir els ecosistemes terrestres i marins, i implantar noves pràctiques més respectuoses amb la naturalesa. Des de Hidraqua i les seues empreses participades, promouen el desenvolupament d’infraestructures verdes, basades en la naturalesa, per a preservar la biodiversitat i adaptar-se a l’efecte del canvi climàtic, implicant diferents actors socials, administracions, el sector privat i ciutadania.
En concret, una iniciativa clau és el parc del recorral, a Rojals (Alacant). Hidraqua, en col·laboració amb l’ajuntament, ha apostat per les solucions basades en la naturalesa, creant una zona humida artificial amb aigua regenerada. Un aiguamoll ric en biodiversitat que al seu torn, evita abocaments al mitjà en episodis de pluges torrencials. A més, entre altres accions, ha instal·lat cases niu per a ocells i ratpenats que ajuden a controlar plagues de processionària i mosquits, amb l’objectiu d’evitar l’ús de pesticides i contribuir a l’increment de la fauna i flora.
Per part seua, Aigües d’Alacant treballa en el marc del seu Pla Estratègic per a 2022-2027 en múltiples àmbits dins d’un eix d’acció denominat “Mesures contra el Canvi Climàtic”, una lluita contra la crisi climàtica centrada en un augment del mesurament de l’impacte de la companyia en les emissions de petjada de carboni, en la utilització d’energia verda i de noves flotes de vehicles elèctrics, o de mesures d’adaptació i resiliència enfront del canvi climàtic, gràcies a infraestructures ja existents com el parc La Marjal a Alacant, i a altres noves, com les que es construiran gràcies al projecte Alacant Aigua Circular per a la reutilització del 100% de l’aigua de depuració. Al costat de tot això i associat a l’eix d’acció » Vida Circular» inclòs en el seu Pla Estratègic, Aigües d’Alacant treballa en la reducció de l’ús del plàstic en els seus processos. En aquest sentit, els seus esforços s’orienten, d’una banda, en l’àmbit de les Operacions a la reducció dels usos de plàstic associats a la rehabilitació de clavegueram que la companyia duu a terme; per un altre, en una anàlisi conjunta que porte a la reducció dels usos del plàstic també en la seua cadena de subministrament.
L’any 2022 i a conseqüència de la seua activitat diària, en Aigües d’Alacant es van generar 30.183 Tn de residus, un 8,35% menys que en 2021 (32.943 Tn). Del total de residus, el 99,94% són residus no perillosos i només un 0,06% correspon a residus perillosos, principalment procedents d’operacions de manteniment. A més, quant al tractament i destí final d’aquests residus, destaca que el 96,57% dels residus gestionats són valorats, és a dir, es duu a terme una operació posterior en la seua gestió el resultat principal de la qual està dirigit al fet que el residu tinga una finalitat substituint a altres materials.
Comentarios