L’edil de Cultura, Mª Dolores Padilla, ha participat al costat de membres de la corporació i veïns, aquesta vesprada en l’homenatge als Màrtirs de la Llibertat en el Panteó dels Guijarro, en un acte organitzat per l’Associació Veïns Villafranqueza- El Palamó i la Comissió Cívica Màrtirs de la Llibertat.

Com en anys anteriors, els assistents han realitzat una processó cívica des de la Plaça de la Constitució de Villafranqueza fins al Panteó dels Guijarro, lloc en el qual el 14 de febrer fa 175 anys, va tindre lloc l’afusellament dels oficials que van lluitar per la llibertat davant el règim autoritari de Espartero.

Durant l’acte, s’ha entregat el Premi 2019 a la Guàrdia Civil per “la defensa de les llibertats”.

Padilla ha destacat que «durant molt de temps, el record a les víctimes va ser espontani, però és gràcies a la iniciativa dels veïns, quan al començament dels anys 90, aquest esdeveniment va eixir realment de l’oblit en el qual va estar durant dècades, per a realitzar anualment un sentit homenatge en el qual la història i la cultura són dues de les protagonistes».

Des de la dècada dels 80, any rere any, la Societat Musical L’Amistat de Villafranqueza realitza un concert en homenatge a les víctimes d’aquell acte horrible.

L’edil ha volgut recalcar, especialment, «la labor realitzada, i la il·lusió amb la qual any rere any, treballeu des de l’Associació de Veïns Villafranqueza–El Palamó i la Comissió Cívica Màrtirs de la Llibertat, per a posar en valor a aquells que van perdre la vida en la seua lluita per defensar els valors de democràcia i llibertat».

«Alacant no ha d’oblidar el succeït. I per això és important que les institucions estiguem units en el record de les víctimes. Des del departament de Memòria Històrica de la Regidoria de Cultura, treballem per a això», ha conclòs.