L’Ajuntament d’Ibi ha rebut una ajuda de la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana per a dur a terme la restauració i posada en funcionament d’un forn de calç situat al Jardí Botànic de l’Estació Biològica de Torretes i la recuperació d’un aqüeducte al Parc Natural del Barranc dels Molins.

Totes dues actuacions estan valorades en 35.103,96 euros, sent l’aportació de la Generalitat d’un 50% del cost total, la qual cosa permetrà poder-les dur a terme. Aquesta subvenció està emmarcada dins de les ajudes a entitats locals per a l’any 2020 dirigides a la millora i la competitivitat dels recursos i destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana.

L’aqüeducte, datat del S.XIV, es troba situat en l’entrada del Barranc dels Molins. Forma part d’una infraestructura hidràulica que existeix en la zona la funció de la qual és el repartiment d’aigua per al reg, que continua funcionant hui dia. L’objectiu principal és la seua posada en valor i recuperació netejant la zona de la vegetació que ho embolica i ho danya. Aquest aqüeducte té una característica singular i és que, donada l’orografia de la zona, està construït sobre pedra.

La calera (forn de calç) del Jardí Botànic de l’Estació Biològica Torretes–Font Roja està molt ben conservada i la intenció és fer una recreació del funcionament original d’aquesta, sumant altre atractiu més al Jardí. D’aquesta manera, se seccionarà en dues parts, recreant en una d’elles l’ús i funcionament original del forn i en l’altra meitat conservant el seu estat actual. En totes dues actuacions la prioritat principal serà la seua conservació sense danyar el seu estat actual i preservant els materials existents.

La tinenta d’alcalde de l’àrea de Medi Ambient, Pilar Herráiz, agraeix a la Generalitat el suport i l’ajuda rebuda per a poder dur a terme aquestes dues actuacions que revaloritzen el nostre entorn natural i posen de manifest la voluntat de conservar elements naturals i arquitectònics de valor i que formen part de la història de la localitat.