La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Oriola que dirigeix Almudena Baldó ha presentat el llibre ‘‘Las zapatillas de Matías”, escrit per Joaquín Marzá Mercé, director del C.P. de Hurchillo i Premi Nacional d’Educació. A l’acte també han assistit el regidor de Patrimoni, Rafael Almagro; l’escriptor, Pepe Vegara i el coordinador del Projecte de Dansa del col·legi, Javier Botella, així com diferents persones relacionades amb el món de l’educació i la cultura.

El llibre s’ha presentat coincidint amb la celebració del ‘Dia Internacional de la Dansa’. Ha sigut editat per la Regidoria d’Igualtat i es repartiran diversos exemplars entre els col·legis del municipi d’Oriola. L’il·lustrador ha sigut Pako Gómez els dibuixos del qual conviden a endinsar-se en la història i continuar descobrint el món del protagonista: Matías.

Va baldar ha explicat com Marzá “un dia em va comentar que estava treballant en un projecte d’igualtat sobre dansa, que necessitaria del meu suport i sense saber el que estava forjant no m’ho vaig pensar, perquè si Joaquín estava fent algun projecte valdria la pena secundar-lo. Quan em va enviar al correu l’esborrany del llibre, el vaig llegir en una nit i vaig pensar: aquest conte té tot allò per què estem treballant en la Regidoria d’Igualtat: respecte, tolerància, igualtat i valors pels quals lluitem cada dia a l’Ajuntament perquè els xiquets i xiquetes del municipi d’Oriola siguen homes i dones que parlen des del respecte als altres. La meta és clara i és que es pot aconseguir el que cadascun vulga, amb independència del gènere, i no pel fet de ser xiqueta cal practicar la dansa i si és xiquet jugar al futbol, cal trencar amb aqueixos estereotips”.

Pepe Vegara ha sigut l’encarregat de fer un dibuix escrit de la figura de l’autor carregat d’emotivitat, per l’amistat que els uneix a més d’haver realitzat conjuntament innombrables projectes. Ha recordat diferents anècdotes com la vegada en la qual el col·legi encara era una casa de poble i “uns “gamberros”, una nit, van robar la bandera. Joaquín, que era el director, en lloc d’anar-se a una pañería a comprar una altra va escriure una carta al Congrés dels Diputats explicant el cas. Als pocs dies, en el col·legi van aparéixer tres diputats provincials, dos diputats nacionals, el president de la comunitat autònoma, un alcalde…amb la bandera. Joaquín és treball, conscient que és l’únic camí per a aconseguir la recompensa però mai esperant més enllà de la que provoca el treball ben fet”.

Fa 8 anys el CP de Hurchillo va iniciar l’aventura de posar la dansa com un element important dins de l’escola i prova d’això és la celebració l’any 2022 de el I Congrés Nacional de Dansa a l’Escola. L’objectiu de ‘Las zapatillas de Matías’ és que el conte trenque els esquemes del món de l’escola de manera positiva i així es vol aconseguir amb Matías, un jove pigós i grassonet, que un dia comença a jugar al futbol per decisió del seu pare. Ell té clar que poc anava a triomfar. Els companys de classe i l’entrenador li diuen que no valia per a això i va anar en aqueix moment quan arriba al col·legi un nou professor d’educació física qui proposa fer dansa a l’escola. Es munta un lio tremend perquè diuen que la dansa és de xiques i això no es pot fer en un col·legi. Prop de la seua casa hi ha una escola de dansa on ell escolta la música, un dia, en un vell teatre, troba una caixa i dins unes sabatilles.

“Ací continua la història que està per descobrir, l’important és que sigues feliç, si decideixes una cosa tan fonamental com dansar tingues clar que molts es riuran de tu, t’insultaran, es burlaran però si eres feliç has de fer-ho. Matías és la resposta a totes aquelles persones que són intolerants, que no respecten, som homes i dones que somiem i busquem la llibertat. La dansa és la resposta a aqueix canvi de l’escola que ha de passar per una revolució educativa de la qual forma part la dansa. He de donar-li les gràcies a Almudena Baldó perquè gràcies a aquest llibre milers i milers de xiquets viuran una cosa diferent quan lligen ‘‘Las zapatillas de Matías” i entendran que és possible que el món siga millor i que depén de nosaltres”, ha explicat Joaquín Marzá