La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant inaugura hui en l’antiga Casa de Màquines l’exposició “Alacant ha caigut. Ací acaba la guerra”, en el marc dels actes organitzats per l’Ajuntament d’Alacant amb motiu de la commemoració del 80 aniversari del final de la Guerra Civil.

L’antiga Casa de Màquines alberga l’exposició composta per quatre sales expositives, una sala de projeccions i tres tallers o diorames, més un «Muro de la Memòria» amb els alacantins i alacantines morts durant la guerra i fins a 1944, amb la dictadura franquista.

Es tracta de la primera exposició sobre el final de la guerra, “molt gràfica, sobre persones i per a persones, intentat inculcar sentiments”, manifesta la regidor de Cultura, María Dolores Padilla.

L’exposició està realitzada íntegrament pel Departament de Memòria Històrica i Democràtica de la Regidoria de Cultura i s’ha comptat amb la inestimable col·laboració d’algunes donacions o préstecs temporals de documents i maquetes (com la del Stanbrook).

Els visitants podran contemplar una maqueta del bombardeig del Mercat Central del 25 de maig de 1938, una altra del refugi de Sèneca i diversos diorames escenificant moments rellevants dels bombardejos (entrada a un refugi), i del final de la guerra (Postiguet, port, camp de concentració dels Ametlers).

El “Muro de la memòria” recull tres llistats de víctimes: la dels revoltats de la guerra, la dels bombardejos sobre Alacant i la de la repressió de la dictadura franquista després de la guerra. Aquestes llistes han sigut confeccionades per Pablo Rosser, cap del departament de Memòria Històrica i Democràtica i doctor en Patrimoni Arqueològic i Històric, a partir de documentació d’arxiu.

L’exposició acaba amb un espai didàctic, enfocat sobretot a estudiants, en el qual es recrea un taller de cartelismo en guerra, una taula d’operacions i una sala de transmissions secreta.

La Casa de Màquines obri les seues portes de dimarts a dissabtes de 9.30 a 13.30 hores i de 17 a 20 hores, i els diumenges i festius de 10 a 14 hores.