Tierra de Sueños ens mostra sense complexos la singularitat i asimetria del món rural de l’Índia. És la clau d’accés a l’Índia més desconeguda, un mapa social on les ombres recuperen la vida. Un escenari on es confon el passat amb el present, el natural amb el sobrenatural i el fantàstic. A través de les fotografies realitzades per la consagrada fotògrafa Cristina García Rodero, l’exposició vol donar veu a les dones de comunitats rurals de Anantapur (Andhra Pradesh) i posar en relleu el seu poder de transformació de les comunitats on viuen. Obstinada i desmesurada, Cristina García Rodero ha sabut submergir-se en aqueix món, fondre’s en l’alegria i sofriment dels qui encobreixen amb color i apostura els clarobscurs de la seua pròpia existència.

L’exposició Tierra de sueños, organitzada per ”la Caixa” en col·laboració de la Fundació Vicente Ferrer i de l’Ajuntament d’Alacant, està formada per 40 fotografies i forma part del programa Art al carrer, a través del qual ”la Caixa” vol aproximar l’art a les persones fora del marc habitual de museus i sales d’exposicions.

Mª Carmen Sánchez, vicealcaldesa d’Alacant; Carlos Colom; director d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Alacant; Sergio Moratón, delegat de la Fundació Vicente Ferrer a la Comunitat Valenciana; Lourdes Toribio, delegada de la Fundació Bancària “la Caixa” a la Comunitat Valenciana i Murcia; i Cristina García Rodero, fotògrafa i comissària de l’exposició, van inaugurar ahir la mostra Tierra de Sueños. Cristina García Rodero, una mostra fotogràfica que reflecteix la vida quotidiana dels habitants de Anantapur, en l’estat de Andhra Pradesh, una de les zones més pobres de l’Índia, on viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país.

Entre els seus objectius, «la Caixa» treballa perquè la societat puga acostar-se a la cultura i al coneixement. La divulgació és un instrument bàsic per a promoure el creixement de les persones, i per aquest motiu l’entitat treballa per a acostar el coneixement a públics de totes les edats i nivells de formació. Entre aquestes activitats culturals, ”la Caixa” organitza exposicions itinerants en aquelles ciutats i municipis que no disposen d’un Caixaforum amb la voluntat de contribuir a la sensibilització ciutadana a través de continguts artístics, científics i socials.

A més, amb el seu programa Art al carrer, ”la Caixa” pretén convertir l’espai públic en un museu a cel obert i acostar l’obra d’artistes de renom en el panorama internacional. El programa Art al carrer va iniciar la seua marxa en 2006, i des de llavors ha acostat al públic les creacions de referents de la modernitat com Auguste Rodin o Henry Moore, així com artistes contemporanis com Manolo Valdés, Igor Mitoraj o, més recentment, el fotògraf brasiler Sebastião Salgado.

Ara, l’entitat presenta, al costat de la Fundació Vicente Ferrer i en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, la mostra Terra de somnis. aquesta exposició és el fruit del treball que han desenvolupat conjuntament «la Caixa» i la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia per a millorar substancialment les condicions de vida dels més vulnerables.

Es va convidar a Cristina García Rodero a documentar les condicions de vida de les comunitats de Anantapur. Durant un mes i mig, García Rodero va visitar hospitals, centres d’acolliment de dones víctimes de maltractaments, tallers, escoles i cases, aconseguint retrats que donen veu a aquelles persones sovint oblidades: xiquets i xiquetes, persones amb discapacitat i, molt especialment, dones. Mares, llauradores, costureres, núvies de diferents confessions, professores, infermeres i estudiants tenen un paper destacat en aquest projecte, que representen un dels principals motors de la transformació de les comunitats de Anantapur.

La mostra aprofundeix en el més sensible i màgic del món femení i en la força i la capacitat de superació de les dones de Anantapur. La fotògrafa s’ha acostat a elles amb un respecte reverencial. Obstinada i desmesurada, Cristina García Rodero ha sabut submergir-se en aqueix món, fondre’s en l’alegria i sofriment dels qui encobreixen amb color i apostura els clarobscurs de la seua pròpia existència.

El resultat del projecte són 40 instantànies; un torrent d’imatges representatives de les comunitats rurals de l’Índia que captiva per la qualitat compositiva i la vivor de les seues imatges. De la mà de la fotògrafa Cristina García Rodero descobrim la mirada de les seues gents i ens endinsem en un paisatge que sembla suspés en el temps.

A través de la seua obra, García Rodero ens proposa una particular forma de veure l’Índia, un món complex i fragmentat. Cada fotografia construeix un codi visual coherent i sobretot transcendent. La imatge que es transforma en art.

Cristina García Rodero, una revolució en el paradigma del mirar

Cristina García Rodero és una figura tutelar de la fotografia universal, tant per la seua personalitat com per la repercussió nacional i internacional de la seua obra. Nascuda en Puertollano (Ciudad Real) en 1949, es va llicenciar en Belles arts per la Universitat Complutense de Madrid. Primera espanyola a entrar en la prestigiosa agència fotoperiodística Magnum, entre els seus treballs destaca Espanya oculta, que forma part de la Col·lecció «la Caixa» d’Art Contemporani.

Ha rebut nombrosos premis, entre ells els World Press Photo 1993, Premi Nacional de Fotografia 1996, FotoPres ”la Caixa” 1997, PhotoEspaña 2000, Premi Godó de Fotoperiodisme 2000, les medalles d’or al Mèrit en les Belles arts 2005 i de Castella-la Manxa 2016, i recentment el premi PhotoEspaña 2017. És la primera fotògrafa espanyola a tindre un museu propi, a la seua ciutat natal.

 

Fitxa

Visites guiades per al públic general

Dissabtes, a les 18 h. Diumenges, a les 12 h, sense reserva prèvia

Horari d’estiu:

Dissabtes i diumenges, a les 20 h

Visites grups

Amb cita prèvia telefonant al 900 80 11 37

Punt de trobada: inici de l’exposició.

Servei d’Informació de l’Obra Social ”la Caixa”

Tel. 900 223 040

De dilluns a diumenge, de 9 a 20 h

www.lacaixa.es/obrasocial