El 23 de setembre va ser inaugurat el I Festival de Ficció Criminal, Alacant Noir, en els salons del MACA, que es desenvoluparà fins al pròxim 26 de setembre i que compta amb taules redones, presentacions i activitats, amb la presència de més de 30 escriptors reconeguts, tant alacantins com forans. L’acte de la inauguració va comptar amb la participació del Regidor de Cultura, el Diputat del Patronat de Turisme i l’organitzadora de l’esdeveniment Jimena Terra. Alacant Noir atorga tres premis a la millor novel·la 2020 en aquesta primera edició, els finalistes de la qual són: Elia Barceló i Blas Ruiz Grau en la categoria Costa Blanca; Marta Robles i Graziella Moreno en la categoria Nacional; i John Banville, que publica les seues novel·les negres sota el pseudònim de Benjamí Black, i Joel Dicker en la categoria Internacional.

L’inici no va poder ser millor ja que es va entregar el premi Costa Blanca en el qual va ser guardonada Elia Barceló, per la seua novel·la La nit de plata, i com va dir en els seus agraïments li va fer molt feliç ser reconeguda a la seua ciutat natal. A mi, personalment, també em va alegrar molt per ser una escriptora que admire.

Elia Barceló és considerada una de les escriptores més versàtils perquè ha publicat relats, novel·les i assajos i ha sigut traduïda a diversos idiomes. Quant a les novel·les (realistes, de gènere negre, de ciència-ficció, i fantasia) tant van dirigides a un públic adult que al jove, per la qual cosa és coneguda com “la Dama dels Mil Mons” . És autora d’obres de gran èxit com El color del silenci, El secret de l’orfebre, Les llargues ombres, El ressò de la pell i La nit de plata. Aquest últim, finalista aquest any del Premi Dashiel Hammett en el marc de la Setmana Negra de Gijón, a la qual vaig poder assistir. A més ha obtingut nombrosos premis entre els quals es troba el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020 per l’efecte Frankenstein.

D’altra banda, El finalista Blas Ruíz Grau, també alacantí, i a qui creia no conéixer però no és així ja que en el meu poder es troba l’assaig Que ningú toque res, dedicat, ha publicats diverses novel·les i assajos entre els quals es troben No mentiràs, No robaràs i No moriràs També ha publicat en Assassins de debò, en dos volums, l’últim enguany, en els quals se centra en els pitjors psicòpates.

Després del lliurament del premi, Jimena Terra, comissària de l’esdeveniment va conversar amb Elia Barceló sobre La nit de plata i sobre el seu procés creatiu finalitzant la xarrada amb una roda de preguntes per part del públic.

La resta d’activitats també van ser molt interessants: la taula formada per Blas Ruíz Grau, Jorge Zaragoza i Evelyn Kassner o la formada per Inés Plana, Clara Peñalver i Fernando Ugeda Calabuig. Així mateix es va celebrar un taller, Els mecanismes del comptar, dirigit per l’autor José Payá Beltrán.

Us recorde que totes les activitats són gratuïtes.

Blas Ruíz Grau. Foto: Sandra de Oyagüe