La sala d’exposicions Vista Alegre de Torrevella va ser l’escenari de la inauguració de l’exposició “Entre les ones tatuades”, un esdeveniment que marca l’inici de les celebracions del 70 aniversari del Certamen Internacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevella. Organitzada per professorat i alumnat del Màster oficial en comunicació i indústries creatives (Comincrea) de la Universitat d’Alacant i la Seu de la UA a Torrevella, l’exposició té com a objectius rescatar i difondre la tradició històrica i cultural de l’havanera de Torrevella, acostant-la especialment al públic juvenil.

La inauguració, que va tindre lloc divendres passat, 28 de juny, a les 19.00 hores, i va comptar amb la presència de quasi 200 persones, entre elles Eduardo Dolón, alcalde de Torrevella; Agustina Esteve, delegada del Consell a Alacant; Antonio Quesada, vicepresident del Patronat Municipal d’Havaneres; així com José Norberto Mazón López, director de la Seu de la UA a Torrevella; Jesús Segarra Saavedra, investigador principal (IP) i coordinador i Jorge Carrasco Juárez, director musical del projecte.

Jesús Segarra, en el seu discurs d’obertura, va donar la benvinguda a tots els presents i va detallar diversos aspectes del procés de treball que ve desenvolupant amb el projecte des de fa més d’un any: “Hem tractat de recollir la història del Certamen Internacional d’Havaneres”.

Jorge Carrasco, per part seua, va agrair a Jesús Segarra i a tot l’alumnat de Comincrea el treball i la dimensió musical del projecte: “Gràcies a totes aquestes persones podem estar hui parlant de l’havanera i d’aquest certamen d’aquesta manera tan especial”.

Finalment, l’alcalde de Torrevella, Eduardo Dolón, va subratllar l’impacte cultural i turístic de l’exposició per a la ciutat: “Per descomptat, en nom de la ciutat de Torrevella a la qual he de representar, els done el nostre etern agraïment perquè per a nosaltres aquesta contribució és molt important”.

Després de les paraules inaugurals, els assistents van gaudir d’un concert d’havaneres clàssiques i un homenatge especial al mestre Ricardo Lafuente, interpretat per la soprano Concepción Pérez Boj, la mezzosoprano Cora Sánchez, el tenor Francisco Moreno i Jorge Carrasco Juárez al piano.

Contingut de l’exposició
L’exposició, que estarà oberta al públic fins al 28 de juliol, presenta un recorregut que abasta la història del CIHPT, l’evolució artística de l’havanera i la importància de les corals. Inclou una mostra de cartells dels 70 anys del Certamen, la projecció d’un documental que ha comptat amb la col·laboració de Carlos Cánovas i Ángel Cano, dues havaneres contemporànies compostes especialment per al projecte per Fran Barajas i Mikel Iturregi, i una rica selecció d’objectes, documents i fotografies que mostren la trajectòria del Certamen.

Aquest projecte, ideat pels torrevejenses Jesús Segarra Saavedra i Jorge Carrasco Juárez, compta amb la col·laboració d’Enric Mira Pastor, Vicente García Escrivá, Christian Fortanet i Claudia Ripoll Martínez, professorat del màster Comincrea i estudiants que han realitzat un destacat treball de selecció, digitalització, disseny i concepció del projecte.

La direcció musical ha sigut de Jorge Carrasco Juárez, catedràtic de repertori amb piano per a cant en el Real Conservatori Superior de Música Victoria Eugenia de Granada. Entre moltes contribucions d’alumnes, Rigoberto Otaño Milián va col·laborar amb part del comissariat de l’exposició; Ángela Escolano Gálvez ha sigut responsable de la il·lustració i el disseny gràfic i Yoleidys Moreno Torregroza encarregada de la redacció de part dels textos que van guiar als espectadors a través de la sala. Jessica Soler, una altra alumna col·laboradora, va comentar que “quan entens la importància que ací té l’havanera per a la ciutat i la seua gent, és un gran plaer treballar en projectes així”. D’altra banda, María del Pilar Camargo, alumna de visita en l’exposició, va ressaltar l’alt nivell visual de la sala, “entre romàntic i elegant, però alhora minimalista… Al final és un viatge de l’amor, una experiència que es viu com una cita romàntica, que definitivament atrapa l’essència del que són les havaneres”.

Dades de l’exposició

 • Dates: del 28 de juny al 28 de juliol.
 • Lloc: Sala d’exposicions Vistalegre, situada en Passeig Vista Alegre, 10 de Torrevella.
 • Horaris: de dilluns a divendres, de 16.00 a 21.00; dissabtes i diumenges de 17.00 a 20.00 hores.
 • Entrada: gratuïta.
 • Activitats paral·leles: tallers infantils dies 4, 8, 15 i 18 de juliol; másterclass de Jorge Carrasco i visita guiada de Jesús Segarra dirigides a alumnat del Col·legi Sant Antoni de Belo Horizonte del Brasil; assajos de corals i calfaments de veu de les corals participants en el CIHPT.
 • A partir del 28 de juliol, l’exposició es traslladarà al centre comercial Havaneres de Torrevella.

Col·laboradors
Aquest esdeveniment ha comptat principalment amb la col·laboració de la Seu de la Universitat d’Alacant a Torrevella i el Màster oficial Comincrea (Comunicació i indústries creatives) de la Universitat d’Alacant, així com de l’Ajuntament de Torrevella, Patronat Municipal d’Havaneres, Arxiu Municipal, centre comercial Havaneres de Torrevella, Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials i Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA. Han col·laborat Francisco Sala Aniorte, IES Mediterrani, IES Les Llacunes, Asunción Martínez Romero, Elvira Martínez Domenech, Miguel Pérez Muñoz, Hannibal Laguna, Gore, Víctor Galán i Joaquín Carrión, entre altres.

Fotografies i vídeos

 1. Alumnat i professorat de la UA amb autoritats en la inauguració de “Entre les ones tatuades”. Fotografia de Joaquín Carrión.
 2. Jesús Segarra Saavedra i Jorge Carrasco Juárez, directors del projecte. Fotografia de Joaquín Carrión.
 3. Jesús Segarra Saavedra en la inauguració de “Entre les ones tatuades”. Fotografia de David Saavedra Pastor.
 4. Jorge Carrasco Juárez durant la seua intervenció en la inauguració. Fotografia de Joaquín Carrión.
 5. Jorge Carrasco Juárez, Francisco Moreno, Concepción i Noelia Pérez Boj, Cora Sánchez i María Luisa Molina, acompanyats de Jesús Segarra en finalitzar el concert inaugural. Fotografia de Joaquín Carrión.
 6. Públic assistent a la inauguració de “Entre les ones tatuades”. Fotografies de Joaquín Carrión i Victoria Tur Viñes.
 7. Professorat de la Universitat d’Alacant amb Jorge Carrasco Juárez. Fotografia de David Saavedra Pastor.
 8. Vídeo amb la interpretació en directe de l’havanera “Torrevella” dirigida per Jorge Carrasco Juárez. Vídeo d’alumnat Comincrea.