Instants intensos amb Àgora Reix i el seu poemari “El recital de los días”

Instants intensos amb Àgora Reix i el seu poemari “El recital de los días”

La intrèpida i cuinera de lletres Ágora Reix, poeta que té tots els ingredients humans per ser-ho, escala cornises buides amb passió. No li espanta el precipici si no té la vareta màgica per il·lusionar als seus amics artistes que sumen a la seva poesia a través de la música. Ella neix a Madrid fa unes tres dècades.

Des dels desset canalitza les seues emocions entre prosa, poesia i molta tinta en agendes i diaris. Ja en els vint escrivia en retales, trossos de papers i tovallons, allà on s’inspirava, ho explica tal qual.

El seu 2017 va ser l’any del canvi d’escenari. De la timidesa innata als poemes compartits amb el públic en recitals oberts i comença a escriure el seu poemari «El recital dels dies», 12 poemes incandescents, d’Àgora Reix que és expressió lliure i autenticitat personal.

Pregunta: Sembla ser que tot neix en un micro obert a Alacant Desperta 2017, com a superació personal per vèncer la por escènica, amb un sinó: es tu mateixa. En 2018, a més has repetit.

Resposta: Aquest any em van assignar l’Espai d’Arts Escèniques d’ALACANT DESPERTA, ja que la meua proposta era molt mixta: poesia amb músics i dansa representant el meu poemari El Recital dels Dies; visió de l’emoció a la cara i després la calma. Aquella vegada de 2017 va ser un salt al buit. Aquest cap de setmana a més vaig estar en Projecte Cultural Sud, que és un espai d’autogestió cooperativa, per a l’expressió dels escriptors i artistes els objectius dels quals estiguin en correspondència amb la idea d’apel·lar a la identitat, a l’essència de l’ésser, a aquest cúmul de valors i experiències que ens fa ser el que som. Allí vaig col·laborar pels principis del mateix, com la solidaritat, on jo vaig integrar la meva música i la meva poesia. Cap de setmana complet a nivell poètic.

P: En El Refugio Cafè, ja un clàssic en poesia a Alacant, i gràcies a Julia Chena dónes el teu primer recital allí.

R: Després de conèixer-la, a Julia Chena, a Alacant Desperta 2017 va començar tot. Com era l’any de tractar la por va ser ella qui em va donar l’empenta per a eixir a aquest escenari. Abans solament recitava en el relax a casa amb un te. Va ser un recital de 20 minutos, amb piano i una desena de poemes. D’aquí he començat una “turné” de Jams poètiques. Preferiblement amb guitarra elèctrica que m’encanta el que aporta.

Ágora Reix en Radio Artegalia. Foto: Juanjo Cervetto

Ágora Reix en Radio Artegalia. Foto: Juanjo Cervetto

P: Aleshores comences a escriure «El recital dels dies» en l’últim trimestre de 2017.

R: És el procés viscut des que m’enfront a les pors explicades, fent dues realitats, el meu dia rutinari i la superació personal. És un poemari molt beu amb abstraccions poètiques i un cúmul de vivències on jo no estic destapada totalment potser per això tanta metàfora. Ha estat una neteja de mi.

P: TOXIC, un altre poema És la “Única Raó de Voler-te”?

R: TOXIC és un poema per a una persona a la qual vull, però no amb totes les similituds que desitges. En qualsevol cas, la responsabilitat és nostra per voler i estar amb algú d’una manera o una altra.

P: Com resols això que dius de “El recital dels dies” en el qual dius que ho defineixes com la suma de les hores empaquetades i la realitat expandida per versos inspirats en vent, mar i presència?

R: Per saber-ho, es resol anant al recital. La poesia té un context visual molt pronunciat, per exemple, les gàbies que no t’agraden o no et quadren. Després estudio el procés de com es tracta una emoció i això ocorre en el poema Impacto Acuático, submergir-se a un mateix, en l’oceà interior. El recital té moltes incògnites molt relacionades amb la naturalesa: fusió naturalesa, emoció i autoconeixement.

P: Tens altres recitals actius?

R: Sí, d’una banda, un que he rescatat del meu primer recital amb Gabriel Trayard: «Inicis: dos, zero, un, set’’ amb piano. En ell recito una selecció d’unes dotze poesies ja publicades a les meves xarxes socials amb una tònica moral i positiva.

Després un altre, de poesies més denses, com jo cride, poesia negra o amb un toc negre en el qual barrejo amb la guitarra clàssica d’Israel Amat, component de EnTrastes, per donar-li al recital un aire flamenc, nostàlgic i sentit. Està en el forn. En una activitat d’estiu ens ajuntarem diversos cantautors per estudiar la proposta i tancar-la.

P: En 2018, hi ha un projecte de Audiollibre, compost pel Recital dels Dies.

R: L’audiollibre és una clau per entendre com es crea el teu oceà interior. Estan preparats ja els 12 àudios i algun ja es pot veure al meu canal de youtube.

P: Per finalitzar, com va resultar el certamen Glenfiddich Experience atès que éreu de les 20 finalistes?

R: Aquesta setmana ens diuen si passem a la final. Un projecte cultural d’una signatura de whisky sent la final poètica a Escòcia si superem aquesta setmana la fase de Madrid.

Si t’ha agradat aquesta entrevista, comparteix-la en xarxes socials. Inclou els nostres hashtags #LOBLANC #envalencia #CulturaAmbtu #CulturaAmbmi #CompartimCulturaAmbtu. Per a conèixer altres esdeveniments en la zona consulta nostra Agenda

 

About The Author

Juanjo Cervetto

Es director de la editorial Eléctrico Romance y responsable de las colecciones Puente de los Espejos (poesía), Todo era junio (relatos) y Todo era marzo (libros solidarios). Además, entre otros medios, colabora como columnista en el diario Información de Alicante en el Suplemento Artes y Letras y es director de la Revista Cultural LOBLANC. Le encanta desarrollar propuestas culturales que permitan conectar a la ciudadanía con los valores de su comunidad, que acerquen las artes a personas de todas las edades y que vinculen a los artistas de manera directa a la sociedad para incentivar su crecimiento e intercambio. Especialista en diseño de programas, coordinación de eventos y todo lo relacionado con la comunicación y la cultura. Artífice del Festival La Poesía es Noticia. También es cocinero en OVUM Cooking Room. "Hacer de la interrupción un camino nuevo, hacer de la caida, un paso de danza, del miedo, una escalera, del sueño, un puente, de la búsqueda,...un encuentro." #Pessoa

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X