Divendres que ve, dia 17 de juliol a les 20:30h s’inaugurarà la IV Exposició col·lectiva HISTÒRIES DE JOGUETS sobre la Vall del Joguet en el Museu Valencià del Joguet d’Ibi (Glorieta Nicolás Payá Jover, Ibi). La mostra romandrà oberta al públic des del 17 de juliol fins al 30 de setembre a la Sala temporal del Museu. Seguidament, realitzarà una itinerància per les localitats d’Onil, Tibi i Castalla que acolliran l’exposició després de la seua clausura a Ibi.

Dades clau de l’obertura

L’obertura de l’exposició serà diferent a les edicions anteriors. El divendres 17 de juliol a les 20:30h tindrà lloc en l’exterior del Museu.

La presentació de l’exposició serà pública i a l’aire lliure, amb les corresponents mesures de distanciament social. Hi haurà una projecció del vídeo de presentació de l’exposició en pantalla gran, situada al costat de la porta del Museu.

L’obertura serà a càrrec de l’Ajuntament d’Ibi, a més del Museu Valencià del Joguet i de l’associació cultural Engafat, els qui comissarien l’exposició de manera conjunta.

Novetats d’aquesta edició

Aquest any 2020, la IV Exposició col·lectiva Històries de Joguets congrega 58 artistes i dissenyadors de dins i fora de la província d’Alacant, els qui aporten la seua visió sobre els joguets i els processos de producció d’aquests. Les obres exposades sumen un total de 49. A més, en aquesta edició comptem amb la col·laboració especial de l’artista visual Montse Borda Olague que participa en el catàleg de l’exposició, on ens acosta la seua visió personal a través de la seua recent publicació “Art Indústria”.

Igual que en les edicions passades, els i les participants de la mostra han tingut llibertat creativa quant a formats i tècniques, incloent la pintura, l’escultura, el videoart o l’animació. També comptem amb composicions musicals i projectes de realitat augmentada com a novetat.

Enguany, a causa de l’excepcionalitat de la situació actual provocada per l’estat d’alarma sanitària volem basar-nos en les recomanacions de les autoritats sanitàries competents i les restriccions imposades quant a la celebració d’esdeveniments oberts al públic i les restriccions en l’aforament dins de les sales. Així, l’organització d’activitats de mediació educativa entre el museu i les persones espectadores de les exposicions tant permanents com temporals està limitada. Per això, enfoquem així les actuacions de promoció, difusió, disseny i organització d’activitats cap als mitjans digitals.

En aquesta quarta edició de l’exposició “Històries de joguets” adaptem les nostres activitats paral·leles a una metodologia de mediació virtual. Aquesta consisteix en la realització dels contactes amb artistes en format audiovisual que anirem publicant periòdicament al llarg de l’exposició en les nostres xarxes digitals.

La IV Exposició col·lectiva Històries de Joguets inclou, com en edicions anteriors, una itinerància per altres seus, situades en localitats pertanyents a la Vall del Joguet. Enguany la localitat de Castalla s’uneix a la proposta.

Informació sobre el projecte Històries de joguets

“Històries de joguets’ va sorgir en 2017 arran de la convocatòria llançada des del Museu del Joguet amb la intenció de mostrar a la població visions diferents de creatius de la zona sobre un tema ben arrelat en la cultura popular de la Foia de Castalla: el joguet i la indústria local dels pobles que formen la denominada ‘Vall del Joguet’ (Ibi, Castalla, Onil, Biar i Tibi). La primera convocatòria va comptar amb l’obra de 26 artistes i més de 3.500 visitants durant el període que va estar exposada. A partir de llavors, la iniciativa ha anat creixent i ha vist augmentats tant els públics com el número i procedència dels i les participants.

Aquest 2020 se celebra la quarta edició d’un projecte consolidat que té lloc de manera anual en el Museu Valencià del Joguet des de 2017. La seua duració s’estén entre el 17 de juliol al 30 de setembre de 2020.

L’objectiu d’aquesta activitat és oferir una visió artística dels joguets la fabricació dels quals va ser la principal ocupació de les gents de la zona de la Foia de Castalla durant molts anys. Es tracta d’una exposició temporal realitzada amb les obres presentades a una convocatòria oberta a creadors de qualsevol àmbit. Està dirigida a artistes tant professionals com afeccionats i estudiants majors de 18 anys. En ella s’insta els participants a inspirar-se en un joguet infantil o aspecte relacionat amb la seua producció, fabricat preferentment a la Vall del Joguet (Ibi, Tibi, Castalla, Onil i Biar). Les tècniques i els suports són completament lliures, abastant tècniques plàstiques, visuals, audiovisuals, escèniques i musicals.

L’exposició “Històries de joguets” arriba a 2020 fruit de la constant i fèrtil relació entre l’Ajuntament d’Ibi, el Museu Valencià del Joguet i l’Associació Cultural Engafat, la qual reuneix un gran grup d’artistes i professionals del disseny. Totes dues entitats s’encarreguen de realitzar la investigació, disseny, muntatge, catàleg, programació i difusió, a més d’aportar les connexions amb el teixit artístic i creatiu de dins i fora de la localitat d’Ibi i comissariant la mostra. Els criteris de selecció de les obres es detallen en les bases de la convocatòria i tenen en compte els codis de bones pràctiques en les arts visuals (AVVAC, 2008) els principis d’igualtat, respecte a la diversitat i la inclusió de col·lectius socials vulnerables.

Per quart any consecutiu, gràcies a l’obstinació i treball d’un gran equip de persones d’aquestes dues entitats, tots i totes podem gaudir de les obres d’un nodrit grup d’artistes i afeccionats a l’art pròxims a la Vila d’Ibi. Una comunitat que continua creixent generant una xarxa d’afectes i relacions de gran valor creatiu. Moltes repeteixen i moltes altres són les persones que se sumen des de diversos punts de la Comunitat Valenciana a aquesta cita que representa una fi de festa estival del context creatiu iberut.

Els treballs que ací es presenten cada any donen compte de com aquesta convocatòria s’ha consolidat i ha aconseguit una creixent participació. En aquest sentit, la publicació de catàlegs específics d’aquestes mostres són un punt clau per a la difusió i la promoció d’aquestes expressions culturals. La iniciativa s’ha convertit en un lloc de trobada imprescindible per al desenvolupament de l’art i la cultura contemporànies a Ibi. Obres interactives, al·legats feministes i LGTBIQ, il·lustració, pintura, escultura, peces sonores, audiovisuals, conceptuals i musicals s’uneixen per a reflexionar sobre una de les peces fonamentals de la nostra identitat: els joguets i l’univers que els embolica.

L’exposició ha tingut lloc a les sales del Museu Valencià del Joguet aquestes tres edicions passades, encara que també s’ha prolongat en el temps en el cas de la tercera edició que ha itinerat per primera vegada pels diferents pobles que componen la Vall del Joguet, incloent als municipis d’Onil (Centre cultural Eusebio Sempere) i Tibi (Centre Cultural de la Vila). La vocació del Museu és seguir aquest camí i promoure la itinerància també en la quarta edició ampliant la itinerància a la localitat de Castalla. Així, des del Museu Valencià del Joguet arribem a aquests espais per a fomentar l’oferta cultural i turística de la Vall. De la mateixa manera, continuem apostant per la realització d’activitats paral·leles de mediació.

Amb la intenció de facilitar les visites a públics diversos, trabajarám en la difusió i promoció a través dels seus perfils oficials en xarxes socials com Facebook i Instagram (@museovalencianodeljuguete) juntament amb la unitat de Turisme Ibi, a través de directes i publicacions. Les visites virtuals amb els i les artistes són una alternativa a les visites guiades i tallers realitzats en anteriors ocasions.