La cinquena edició del cicle literari ‘La dignitat de la paraula’ ja està molt a la vora. El Gran Teatre d’Elx acollirà en diferents dies de febrer a maig (el 20 de febrer, 12 de març i 2 d’abril) l’actuació dels escriptors Javier Cercas, Cristina Morales i Bernardo Atxaga, respectivament, tres autors que han sigut guardonats recentment amb alguns dels premis literaris més rellevants que es concedeixen a Espanya, com són, el Premi Planeta, el Premi Herralde i el Nacional de Narrativa i el Premi Nacional de les Lletres. Així ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa la regidora de Cultura, Marga Antón, acompanyada del president de l’associació Frutos del Tiempo, Javier Cebrián.

Segons ha explicat Antón l’objectiu és fomentar la lectura a través d’aquest esdeveniment que comptarà amb la presència de diversos premis nacionals. Així mateix, el president de l’associació literària ha remarcat que els lectors que s’acosten a aquesta cita tindran l’oportunitat de conéixer de primera mà a aquests escriptors per a poder intercanviar impressions.

Quant a la novetat d’enguany, el 25 d’abril es durà a terme una festa a la sala cultural la Llotja amb motiu del 30 aniversari de l’associació literària amb la qual es posarà fi al programa.

L’entrada és lliure fins a completar aforament i les conferències donaran principi a partir de les 20 hores.

Grans autors guardonats

Javier Cercas va ser guardonat a l’octubre amb el Premi Planeta en el seu 68 edició, gràcies a la novel·la «Terra Alta». Aquest llibre es converteix en una lúcida reflexió sobre el valor de la llei, la possibilitat de la justícia i la legitimitat de la venjança, però sobretot en l’epopeia d’un home a la recerca del seu lloc en el món.

L’escriptora Cristina Morales ha sigut doblement reconeguda amb el Premi Herralde i el Premi Nacional de Narrativa gràcies a la seua obra «Lectura fàcil» una novel·la amb un text demolidor, polític i radical que sacsa al lector agarrant-lo per les seues conviccions i certeses com a poques vegades es veu en el territori de la ficció. L’autora reconeix que la seua intenció és “posar al lector en la diana”, atacar-lo, i per descomptat que aconsegueix incomodar, no ja als retrògrads irredentos que fugiran espaordits, sinó a aquells moderats i progressistes que veuen com dinamiten el seu discurs autocomplaent.

L’escriptor Bernardo Atxaga ha sigut reconegut amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2019 per «la seua contribució fonamental a la modernització i a la projecció internacional de les llengües basca i castellana». Aquest premi, que ha sigut dotat amb 40.000 euros va ser concedit pel Ministeri de Cultura i Esport i distingeix el conjunt de la labor literària, en qualsevol de les llengües espanyoles, d’un autor espanyol l’obra del qual siga considerada com a part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual.