Amb l’objectiu de continuar oferint recursos formatius als oftalmòlegs de tot el món, el doctor Jorge Alió ha publicat recentment ‘Corneal Regeneration: Therapy and Surgery’, el primer llibre que proporciona informació experta i rigorosa sobre les diverses tècniques quirúrgiques emprades actualment en la regeneració de la superfície ocular. Per al catedràtic en Oftalmologia de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, “és una obra molt important, sent la primera realitzada sobre aquesta temàtica tan nova que, sens dubte, és el futur de la cirurgia corneal”. I és que aquesta publicació cobreix els desenvolupaments que la comunitat mèdica ha aconseguit en la regeneració corneal des de tots els angles.
Investigadors i oftalmòlegs trobaran en aquest llibre, del qual Jorge Alió és editor cap i coautor al costat de Jorge L. Va aliar del Barri i Francisco Arnalich-Montiel, una font única d’informació, així com una reflexió sobre les possibles aplicacions de la cirurgia regenerativa en l’oftalmologia. A través d’una discussió exhaustiva de la investigació actual, basada en dades obtingudes en estudis clínics en humans, s’analitzen les possibles implicacions clíniques per a aquesta nova etapa prometedora de la cirurgia ocular. Es poden trobar seccions dedicades a les cèl·lules mare, la cirurgia regenerativa i la teràpia de l’epiteli de la superfície ocular, l’estroma corneal i l’endoteli corneal; abastant cadascuna d’elles l’anatomia aplicada, la teràpia actual i les tècniques de regeneració, amb una mirada al futur que inclou la teràpia cel·lular eventual.
Per part seua, el reconegut com un dels 100 millors metges d’Espanya, segons ‘Forbes’, també va acudir al ‘10é Congrés Anual de Controvèrsies en Oftalmologia: Europa (COPHy UE)’ celebrat a Dublín del 4 al 6 d’abril. Una trobada per a debats i discussions entre moderadors de sessions, oradors i assistents, els qui van examinar i van analitzar les qüestions més rellevants i controvertides plantejades durant 2018 i 2019 en el camp de l’oftalmologia.
D’aquesta manera, Jorge Alió va dirigir els tres debats sobre segment anterior del qual és un gran expert, participant en dos d’ells. Entre els seus assoliments destaquen estudis amb cèl·lules mare per a curar el queratocono avançat, per la qual cosa va ser un dels involucrats en el primer debat, el tema del qual era si el queratocono havia d’estar reticulat en el moment del diagnòstic. Així mateix, també va assistir al segon, que versava sobre si la tècnica de cirurgia refractiva làser LASIK és millor que la SMILE.
El director científic de les clíniques oftalmològiques Vissum ja ha confirmat que l’any que ve continuarà dirigint aquest debat en la pròxima edició del Congrés Anual de Controvèrsies en Oftalmologia: Europa (COPHy UE), que ja s’ha celebrat en tota Europa en ciutats com Praga, Barcelona, Istanbul, Budapest, Lisboa, Sorrento, Varsòvia, Madrid i Atenes.