Aquest cap de setmana se celebren les jornades anuals de portes obertes en el jaciment arqueològic del Cabezo Redondo i el Museu Arqueològic José María Soler de Villena on es podran veure els avanços i noves troballes de les excavacions realitzades enguany en el jaciment.
El dissabte 29 i diumenge 30 de juny se celebren les 23 Jornades de Portes Obertes del Cabezo Redondo. En elles estarà present el director de les excavacions, Mauro Hernández, al costat de la resta de l’equip d’investigació que durant les últimes setmanes treballa en el jaciment. “Es tracta d’una activitat cultural estival per excel·lència”, ha subratllat l’edil de Cultura, Victoria Hernández.
L’horari de visites al jaciment arqueològic serà el dissabte i diumenge entre les 10 i les 13 hores al matí i de 17 a 20 hores en horari vespertí. Per la seua part el Museu Arqueològic José María Soler, obrirà les seues portes al públic gratuïtament de 10 a 14 i de 16 a 21 hores el dissabte i diumenge.
Les jornades de portes obertes del jaciment arqueològic coincideixen amb l’última setmana d’excavacions del grup de voluntariat que la Universitat d’Alacant desplaça fins a Villena. “Per al Museu hi ha molt d’interés en aquestes jornades ja que es produeix un contacte directe amb el públic”, ha assenyalat la Directora del Museu Arqueològic Laura H. Alcaraz qui ha comentat que serà l’última jornada de portes obertes del museu en la seua actual localització en el Palau Consistorial. Està previst que a la fi d’any s’haja traslladat el museu a les seues noves dependències de la electroharinera.
Les excavacions en el jaciment del Cabezo Redondo es produeixen de forma ininterrompuda des de l’any 1987 sota la direcció inicial de l’il·lustre José María Soler. L’actual director d’excavacions ha destacat la importància del Cabezo Redó per a la Prehistòria de tota Espanya amb elements únics com el Tresor i els treballs en objectes d’ivori.
Les excavacions enguany s’han centrat en la part alta del Cabezo la qual va ser ocupada per primera vegada l’any 2000 a. de C. amb descobriments importants d’objectes nous tallats en os i excavacions de cases que revelen una extraordinària complexitat. “Són descobriments molt importants que ens ajuden a enriquir el discurs de la nostra regidoria”, ha destacat l’edil de Turisme, Mercedes Menor.
Enguany s’acostarà l’artesania tradicional de l’Edat del Bronze fins als nostres temps amb uns tallers d’espart on es manipula la pleita. “El model de difusió del Cabezo Redó ha sigut referent per a altres jaciments ja que es mostra pels propis alumnes que estan excavant”, ha sentenciat del Cap Zonal de la Conselleria de Cultura a Alacant, José Antonio López Mira qui com a estudiant d’arqueologia va participar en 1987 en aquestes excavacions.
DDesde l’Ajuntament de Villena es convida a la ciutadania a visitar el jaciment i el Museu durant aquest pròxim cap de setmana per a poder conéixer els avanços. en les investigacions i la rellevància dels poblats prehistòricsen nuestro entorno.