La regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ibi, a través de l’Arxiu Municipal, organitza unes jornades de portes obertes i visites guiades per a conéixer els treballs de restauració de les peces artístiques més antigues de la localitat: dues pintures murals del segle XVI, Ambdues representen temes marians, un d’ells a la Mare de Déu i el xiquet amb uns orants als peus i l’altre La Coronació de la Verge per la Santíssima Trinidad.
Les pintures van ser rescatades l’any 1981 de l’habitatge número 8 del carrer San Francisco, quan es va demolir la poma de cases de la plaça de l’Església i els carrers San Francisco, Trinidad i Aurora Pérez Caballero. Després de la seua restauració, es van instal·lar en l’entrada de la Casa Gran, convertida en 1982 en Museu històric, arqueològic, del joguet i de la festa.
Després de la instal·lació, en 1989, del Museu del Joguet a la Casa Gran, els murals van ser traslladats a l’ermita Sant Vicent, on van romandre tancats fins a 2015, moment en què tornen a la Casa Gran, convertida ara en el Museu de la Festa de Moros i Cristians d’Ibi.
40 anys després de l’extracció de les seues parets originals i dels seus diferents trasllats, els restauradors van alertar de la urgència d’una nova restauració, per la qual cosa el consistori va procedir a la contractació d’aquests treballs sobre la base de la recomanació professional, les labors de la qual s’estan realitzant actualment en la mateixa Casa Gran, a càrrec de l’empresa MagnificArt Restauradors S.L.
L’objectiu d’aquestes jornades de portes obertes i visites guiades és el que se li permeta a la ciutadania veure l’estat de conservació, els diferents processos d’intervenció en les peces i conéixer el resultat final del treball, dut a terme José M. Juan Baldó, restaurador de les obres. A més, per part de l’Arxiu Municipal, es pretén donar visibilitat a la història dels murals, l’època en la qual van ser creats, la qual cosa representen o qui van poder estar darrere de la seua autoria.
Les persones interessades a assistir, tant individualment com en grup, poden fer-ho en les jornades de portes obertes, els dies 23 de juny i 1 i 8 de juliol, d’11.00 h a 14.00 h o acudir a les visites guiades, els mateixos dies en dos passes, a les 11.00 h o a les 12.00 h, amb una duració de la visita de 30 a 45 minuts. L’aforament és limitat i no podrà excedir les 20 persones per seguretat i conservació del patrimoni. Per als grups és necessària la inscripció prèvia en l’Arxiu Municipal, enviant un correu electrònic a archivo@ibi.es o telefonant al 966552728.