Les Jornades de Sensibilització del Patrimoni del Barri antic se centren enguany en el coneixement de les coves de la nostra de ciutat amb un cens i localització de les mateixes al costat d’activitats complementàries organitzades per l’ajuntament i la Seu Universitària de la UA.

Les jornades de sensibilització del patrimoni que organitza la regidoria de Centre històric al costat de la Seu Universitària se celebren del 22 al 24 de març a Villena i porten per nom “Les coves de Villena: un passeig per la nostra història”. “Enguany les jornades giren entorn del coneixement de les coves i tenen l’interés de conéixer patrimoni de la nostra ciutat fins ara desconegut”, ha destacat l’Alcalde, Francisco Javier Esquembre.

El marc de les jornades de sensibilització és el centre històric i la majoria d’activitats se celebraran a les Cuevas Pacheco situades al Carrer Llibertat. L’acte inaugural serà una taula redona el divendres 22 a les 19.30 hores en l’edifici Colache. En ella participen José Menargues, tècnic del Museu Arqueològic especialitzat en coves, Félix Esteve, tècnic de Centre històric i un representant del CASC, els treballs previs del qual han servit d’utilitat en la identificació de les coves.

“Hi ha molt poc escrit sobre les coves de Villena i és el moment de saber per què estan ací i quin és el seu origen”, ha assenyalat la directora de la Seu Universitària, Mari Ángeles Alonso. En aquest acte es presentarà l’informe sobre el cens de coves existents a la nostra ciutat, un projecte valorat en 3.000 euros que va ser triat per la ciutadania dins dels Pressupostos Participatius.

Després de la taula redona s’inaugura presenta un vídeo sobre el centre històric i la forma de viure en ell. A les 21.30 hores s’inaugura una exposició composta per 50 fotografies a les Cuevas de Pacheco. L’exposició estarà oberta el dissabte i diumenge en horari de demà de 10 a 13.30 hores.

El dissabte a les 20.30 hores té lloc l’espectacle “Pacheco Flamenco” amb entrada lliure per al qual es precisarà d’invitació. Les invitacions poden recollir-se a partir del dijous 21 de març a la Casa de Cultura. Aquest espectacle flamenc està dividit en tres parts.

S’inicia amb María Catalán, una cantautora que interpretarà cançons pròpies i rumbes populars. Li seguirà el guitarrista Juan Luis Molina qui interpretarà les obres més reconegudes del mestre Paco de Lucía mentre que l’acte el tancarà la cantaora Rocío Martínez amb alegries, fandangos i buleries acompanyada pels guitarristes Vicente Amorós i Francisco Méndez amb Manuel Sánchez a la percussió.

El diumenge s’obrin les jornades a les 10 hores amb l’obertura de l’exposició fotogràfiques i una degustació de plats típics per cortesia de l’Esquadra Especial de Salvatges. De 10 a 13 hores hi ha un concurs de dibuix infantil a l’aire lliure en les coves del Castell. Hi haurà dues categories: Infantil (fins a 13 anys) i Juvenil (de 14 a 17 anys) amb estil lliure. Els premis per als concursants guanyadors seran dos paquets de material de dibuix valorats en 100 euros.

Des de l’Ajuntament es convida a la ciutadania a participar en aquestes jornades de sensibilització sobre el nostre patrimoni, pensades per a diferents públics.