José Fuentes representa la unió de l’ànima i cos de la Verge en el cartell del Misteri de 2021. El cartell de les representacions de la Festa de 2021 evoca l’instant en què l’ànima i el cos de la Verge s’uneixen, un moment de l’obra que simbolitza el sentit del Misteri i que no és visible als espectadors.

El cartell ha sigut presentat a la Casa de la Festa, en una roda de premsa en la qual, a més de l’autor de l’obra José Fuentes, han sigut presents l’alcalde, Carlos González; el president executiu del Patronat, Francisco Borja; la regidora de Cultura, Marga Antón; el regidor de Comerç, Felip Sànchez; el president de la comissió de Representacions, Hèctor Càmara, i María Teresa Agulló, membre del Patronat.

L’alcalde ha mostrat la seua satisfacció per recuperar actes d’aquesta índole després del llarg parèntesi que ha suposat la pandèmia, la qual cosa suposa el retorn a la normalitat. “Tornarem a mirar al cel i podrem gaudir de la que és el nostre senyal d’identitat per excel·lència”, ha assenyalat González, qui ha destacat que “el cartell evoca l’essència del Misteri plasmant com a element central la nostra patrona la Verge de l’Asunción. A més, posseeix una bellesa sòbria amb un colorit enormement simbòlic i està carregat de solemnitat i recolliment”.

Així mateix, el regidor il·licità ha felicitat l’artista il·licità i ha reconegut la importància que té per a la ciutat des del punt de vista de la seua trajectòria creativa.

El cartell, que va ser finalitzat el 15 d’agost 2019, cerca donar forma a l’ocult i representar el moment en què la verge passa d’estar jacent a ascendir als cels. Per a això en l’obra apareix el braç de Déu que acosta amb la seua mà l’ànima de la Verge a aquesta mateixa; una ànima que, igual que en La Festa, se simbolitza a través d’una nina.

En paraules de l’artista, “he triat una forma de representació on Déu dóna vida a la Verge a través del contacte entre les mans, entre l’ànima de la Verge i el cos, perquè en el Misteri ambdues estan en posició de rés i l’ànima sembla representar una rèplica de la Verge en xicoteta escala”.

José Fuentes ha assenyalat que “m’he permés evocar en aquest detall la representació de la Capella Sixtina del Vaticà, on el genial Miguel Ángel Buonarotti representa a Déu donant vida a Adán amb el contacte entre els seus dits”.

L’artista il·licità, que resideix actualment a Salamanca, ha elaborat la seua obra mitjançant un paper que imita a la porcellana a través d’un complex procés artístic.

Concurs d’aparadors

En el marc de les representacions de la Festa de 2021, el Patronat, en col·laboració amb la Regidoria de Comerç, ha organitzat el cinqué concurs d’aparadors sobre el Misteri d’Elx. L’objectiu és fomentar el coneixement de la Festa i col·laborar en el foment de l’activitat comercial.

Al certamen poden presentar-se totes les empreses que posseïsquen aparador a Elx. La idea a desenvolupar serà al·legòrica al Misteri d’Elx i es podran utilitzar els materials i objectes que l’empresa considere oportú. Les dates d’exhibició dels aparadors seran, com a mínim, del 22 d’octubre al 7 de novembre.

Per part seua, Felip Sànchez ha destacat la importància que té la Festa com a incentiu per a l’activitat comercial i ha indicat que des de la regidoria de Comerç es va donar suport a aquesta iniciativa difonent-la entre els comerciants perquè participe el major nombre d’establiments possible.

Les empreses interessades a participar hauran de presentar el formulari de sol·licitud en la seu del Patronat del Misteri d’Elx, situada a la Casa de la Festa, carrer Major de la Vila 27, o a través del correu electrònic comunicacion@misteridelx.com abans del 22 d’octubre. S’ha d’aportar la fotografia de l’aparador.

Francisco Borja ha informat que el jurat valorarà la creativitat i innovació, la il·luminació, la composició, els materials utilitzats i l’exposició del propi producte. El premi consisteix en tres entrades dobles per a la representació del 31 d’octubre per als tres comerços guanyadors.