El Festival Flamenco Mediterráneo d’Alacant, de Fundació Mediterráneo, rep en la seua V edició, que se celebrarà del 14 d’octubre al 26 de novembre, als cantaors José Mercé i Carmen Linares i a les balladores Eva Yerbabuena i María Moreno, que actuaran en la seu de Fundació Mediterrani a Alacant (Av. Doctor Gadea, 1).

A més dels quatre espectacles protagonitzats per aquests artistes, el V Festival de Flamenc Mediterrani també ofereix un cicle de quatre pel·lícules documentals sobre el flamenc, una conferència del flamencólogo José María Velázquez de Gaztelu i un concurs de fotografia, que conclourà amb una exposició fotogràfica de les imatges a concurs.

El Festival de Flamenc Mediterráneo és una proposta de Fundació Mediterráneo per a acostar la cultura del Flamenc a la ciutat d’Alacant i poder ser una referència cultural i turística que permeta vincular a la ciutat d’Alacant amb el potencial del Flamenc com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Concerts

José Mercé serà l’encarregat d’inaugurar els espectacles de la V edició del Festival. Ho farà amb “Flamenc”, la seua última gira, amb la qual fa parada a Alacant. Mercé coneix i interpreta el flamenc com ningú, i el començament del seu espectacle està dedicat als pals més de “arrel” del flamenc al costat del seu guitarrista (Antonio Higuero) que interpreta amb summe mestratge. L’espectacle arranca amb una malaguenya, una soleá, unes seguiriyas,… Just ací entren a acompanyar-los tres coristes/palmeros i un percussionista per a realitzar unes alegries i una buleria de Jerez i algun dels seus més grans èxits.

La programació continuarà el 22 d’octubre amb Eva l’Herba-sana, referent històric del flamenc en moviment, la dansa espanyola i l’art en general. En de “Carne y hueso”, la Yerbabuena estarà acompanyada per cinc balladors, cante, percussió, guitarra i veu en un espectacle clau en la carrera de l’artista.

El 12 de novembre, serà el torn per a Carmen Linares, la cantaora més important del flamenc actual presenta un espectacle únic amb les cançons més importants de la seua vida artística. Aquest concert és un viatge per la música flamenca, el folklore andalús i la poesia. Un espectacle ple de llum, tendresa, plor, memòria, color i veritat. La veu de Carmen Linares, un cante que aranya i acaricia al mateix temps, és la millor presentació d’una cantaora que és llegenda viva del flamenc i una artista imprescindible per a comprendre la cultura musical espanyola.

El Festival Flamenc Mediterrani tancarà la seua V edició amb l’espectacle “Habite (no) habite” de la balladora María Moreno. Aquesta jove balladora (Cadis, 1986) és punta de llança d’aqueixa generació clau que està submergint el ball flamenc en una nova edat d’or per la riquesa del llenguatge, el domini tècnic i aqueixa arpa de joventut que licita per anar una mica més enllà. Moreno s’ha convertit durant els últims anys en el referent del ball actual, com posen de manifest els seus premis com a Artista Revelació del Festival de Jerez 2017 i el Giraldillo de la Biennal de Sevilla 2018.

Veu dels Flamencs

El periodista José María Velázquez Gaztelu presentarà el seu llibre “De la nit al dia. Mig Segle de la Veu dels Flamencs” el 14 d’octubre a les 19 hores, en la seu d’Alacant de Fundació Mediterráneo.

Es tracta d’un llibre que reuneix 50 anys d’investigació del flamencólogo José María Velázquez-Gaztelu, en una antologia d’articles i entrevistats que abasten des de Paco de Lucía fins a Xiquet d’Elx, passant per Morente, Riqueni, Carmen Linares, la Piriñaca o Manolo Caracol, però també, Luis Rosales, Carlos Saura o Caballero Bonald. Diu Rosers en el llibre que “el cante és un misteri” i que “el misteri és el més clar que tenim davant els ulls”.

Cicle Documental

Fundació Mediterrneo proposa dins del Festival un cicle de quatre pel·lícules documentals sobre el flamenc. El 25 d’octubre es podrà veure “Revelant a Mario”, retrat del productor musical Mario Pacheco, creador del segell discogràfic que va llançar el “nou flamenc” de Ketama o Pota Negra. El 8 de novembre es projectarà “L’Espanyola. La de Torres”, documental que conta la història d’Antonio de Torres Jurado, fuster nascut a Almeria en 1817 i desconegut inventor de la guitarra actual.

El 15 de novembre serà el torn de la pel·lícula “Menese”, complet i pròxim retrat del cantaor José Menese que traça de manera reveladora la seua complexa personalitat i la seua simbiosi artística amb el poeta Francisco Moreno Galván. Finalment, el 22 novembre estarà dedicat al guitarrista més gran de tots els temps: el documental “Paco de Lucía: La Cerca” és una crònica viva de la carrera del brillant guitarrista , des de la primera vegada que va agafaŕ una guitarra a la seua ciutat natal d’Algesires fins a la creació del seu últim disc. Un viatge de descobriment musical i de com Paco de Lucía va conquistar el món espentant els límits del flamenc tradicional.

Concurs

Així mateix, Fundació Mediterráneo ja ha convocat el Concurs de Fotografia Flamenca, que s’ha consolidat després de l’èxit de les seues tres primeres edicions. Les fotografies, el tema de les quals és el FLAMENC, hauran de ser inèdites. El termini de presentació serà de l’1 de setembre fins al 26 de setembre de 2021 a través del correu concursofotografia@fundacionmediterraneo.es. La fallada es farà públic la segona quinzena de novembre, i la foto guanyadora s’alçarà amb 600 euros, el segon premi està dotat amb 300€ i a més s’atorgaran 20 esments. Les bases es poden consultar en www.fundacionmediterraneo.es

Abonament

El Festival Flamenco Mediterrneo celebrarà la seua V edició del 14 d’octubre al 26 de novembre de 2021, en la seu d’Alacant de Fundació Mediterrani (Av. Doctor Gadea, 1). Les entrades per als espectacles es poden adquirir en taquilla i a través de la plataforma Entrades al teu abast. En la taquilla de Fundació Mediterrani també es poden adquirir l’abonament, que per 120 euros permet garanteix entrada per als quatre espectacles, passe per al cicle del documental i accés assegurat a la conferència i acte inaugural de l’exposició de fotografia.

Eva Yerbabuena
Carne y Hueso de Eva Yerbabuena Foto: Javier Fergo