La mostra, que podrà visitar-se fins al 14 de desembre, ha sigut inaugurada per la Regidora de Cultura, María Dolores Padilla, el comissari de la mateixa, Paco Linares i l’artista, José Ramón Sánchez.

El Centre Municipal de les Arts d’Alacant, dins de les IV Jornades de Còmic d’Alacant: La Literatura en el còmic, acull l’exposició del càntabre, Premi Nacional d’Il·lustració 2014, sobre el seu treball entorn de la novel·la d’Herman Melville “Moby Dick”. La mostra consta de setanta dibuixos realitzats al llapis, a més de sis pintures originals on l’autor realitza una nova interpretació del llibre que ha sigut “una vertadera obsessió al llarg de la seua vida”.

Padilla ha aprofitat la inauguració per a recalcar que «el Centre Municipal de les Arts, ha de convertir-se en un lloc de referència cultural a Alacant, i en una sala en la qual les exposicions que es realitzen, com és el cas de Moby Dick, atraguen al públic alacantí i visitant».

Es tracta d’un projecte, lligat a l’editorial Valnera, empresa que ha sigut l’encarregada de publicar moltes de les obres de Sánchez, entre elles Moby Dick, novel·la gràfica publicada en 2017, dels dibuixos de la qual podem gaudir en l’exposició.

L’obsessió de José Ramón Sánchez per Moby Dick va començar en 2001, quan va començar a il·lustrar la gran novel·la de Melville. Va deixar arrere setanta-dos olis panorámicosn que es troba una selecció en la pròpia exposició i cent disset escenes, que componien un complet estoryboard.

Aquell llibre il·lustrat es va publicar en 2003, encara que l’obsessió va continuar ací, a l’aguait, fins que en complir setanta-nou anys, Sánchez va tornar a enfrontar-se de nou al mar i a la gran balena blanca. Entenent que havia arribat el moment de fer realitat el somni de la seua infància: il·lustrar un còmic. Potser va sentir que tota la seua trajectòria artística havia sigut un període de formació, per a enfrontar-se per fi a aquesta nova empresa. Així va tornar a aquelles il·lustracions i esbossos del 2001, traslladant-los ja, en 2017 al format de novel·la gràfica, utilitzant única i exclusivament un llapis negre, reduint pel cap alt íntim l’essència de la creació artística. I el resultat de tot aquell procés és aquesta exposició, composta per aquells dibuixos, a més d’algunes de les pintures originals que serveixen com a reflex del procés creatiu de Sánchez.

Tot el plantejament queda doncs plasmat en una novel·la gràfica que compta amb el suport de l’editorial internacional Panini. Editada en blanc i negre, “Moby Dick” consta de 176 pàgines, en les quals s’aprecia la mà de l’artista, a través d’una ingent creació dibuixística en 642 vinyetes, totes elles realitzades al llapis.

A més, mereix un esment especial l’adaptació de la novel·la al guió, gràcies a l’encertadíssima aportació de Jesús Herrán, que ha seleccionat meticulosament el text i els diàlegs, fent que dibuix i text casen de forma meravellosa, fent que el lector viatge per l’obra des del màxim fins al mínim, depenent de la vinyeta a la qual s’estiga enfrontant.