La Fundació Frax, amb seu central a L’Alfàs del Pi (Alacant), ha convocat la segona edició del premi d’investigació històrica naval “Miquel Llinares Barceló”, que es consolida després de confirmar-se que l’Armada Espanyola i l’Ajuntament de Benidorm s’impliquen en l’organització del certamen i en la configuració del jurat qualificador dels treballs que opten al guardó, premiat en aquesta ocasió amb 2.500 euros i diploma acreditatiu. A més, Benidorm ha decidit dotar un premi especial de 1.500 euros al millor treball de recerca vinculat a la ciutat, acumulable al muntant disposat per la Fundació Frax.

En la presentació d’aquesta segona edició del premi han participat l’almirall Juan Rodríguez Garat, director de l’Òrgan d’Història i Cultura Naval de l’Armada Espanyola; Toni Pérez, alcalde de Benidorm, i el president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such, a més de Jaume Llinares, fill de Miquel Llinares Barceló, i l’alferes Francisco Zaragoza.

A partir d’ara corre el temps de la convocatòria. El termini d’admissió de treballs finalitza a les 24 hores del 31 de maig de 2020, mentre que la fallada del jurat i l’acte de lliurament del premi es farà coincidir amb la festivitat de la Verge del Carmen d’aqueix mateix any.

“Benidorm té una història fonamental lligada al mar, i aqueix passat hem de recuperar-lo i recordar-lo, igual que la nostra estreta relació històrica amb l’Armada Espanyola”, ha assenyalat l’alcalde de la ciutat, Toni Pérez, que va elogiar la iniciativa de la Fundació Frax de convocar aquests premis i ha tingut paraules de record per al personatge que els dóna nom, Miquel Llinares, “estudiós de la història local que va alimentar desenes d’estudis i llibres sobre el nostre passat”.

Matías Pérez Such, per part seua, ha informat de la decisió que siguen les tres institucions (Armada, Ajuntament i Fundació) les que decidisquen en les pròximes setmanes la composició del jurat qualificador dels treballs, al mateix temps que va anunciar que la convocatòria anirà creixent en muntant econòmic any rere any.

L’almirall Juan Rodríguez Garat, per part seua, ha confirmat la seua decisió d’integrar-se personalment en el jurat. “La història no és una cosa morta”, ha dit, “i és summament interessant que s’investigue sobre ella per a construir-la fidelment”.