El V Festival Flamenc Mediterrani d’Alacant, de Fundació Mediterráneo, arriba a la seua fi el divendres 26 de novembre, a les 20.30 hores amb l’actuació de María Moreno, la jove balladora revelació del flamenc actual. Les entrades per a l’espectacle “Habite (no) habite” poden adquirir-se en www.entradasatualcance.com (

El Festival de Flamenc Mediterrani és una proposta de Fundació Mediterráneo per a acostar la cultura del Flamenc a la ciutat d’Alacant i poder ser una referència cultural i turística que permeta vincular a la ciutat d’Alacant amb el potencial del Flamenc com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

El president de Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, assenyala que “aquesta cinquena edició del Festival Flamenc Mediterrani ha sigut la més ambiciosa fins hui i estem molt satisfets, tant pel magnífic acolliment de públic com per la gran qualitat dels espectacles”.

Al llarg del Festival, han passat per la Fundació Mediterrani d’Alacant els cantaors José Mercé i Carmen Linares, la balladora Eva Yerbabuena i el flamencólogo José María Velázquez de Gaztelu. A més, s’ha organitzat un concurs de fotografia flamenca, guanyat per la fotògrafa grega Maria Papagiorgiu, una exposició de les millors imatges presentades a aquest concurs i en cicle de 4 pel·lícules documentals relacionades amb el flamenc.

Habite (no) Habite

El Festival Flamenc Mediterrani tancarà la seua V edició amb l’espectacle “Habite (no) habite” de la balladora María Moreno. Aquesta jove balladora (Cadis, 1986) és punta de llança d’aqueixa generació clau que està submergint el ball flamenc en una nova edat d’or per la riquesa del llenguatge, el domini tècnic i aqueixa arpa de joventut que licita per anar una mica més enllà.

Moreno s’ha convertit durant els últims anys en el referent del ball actual. El seu ball, altament estilitzat, està ple de matisos, de detalls personals i que reflecteixen la influència dels seus mestres Javier Latorre, Rafaela Carrasco, Antonio Canales i Eva Yerbabuena. Però ho fan com a referència, perquè María Moreno ha desenvolupat un llenguatge propi molt clar i coherent al llarg de la seua carrera des que debutara en “Bojos pel temps” de Juan i Pilar Ogalla.

En 2004, Moreno ingressa en la companyia d’Eva Yerbabuena on participa en alguns dels seus espectacles més emblemàtics. En paral·lel, i amb els fonaments de formar part d’un dels ballets flamencs més prestigiosos del panorama, María Moreno inicia en 2006 la seua marxa en solitari participant la Biennal de Joves Flamencs de Sevilla, Els Estius del Corral (Granada), Festival Larachí flamenca (Sevilla), Festa de la Verema (Jerez de la frontera) i Festival de la Fortuna (Madrid).

En l’apartat de col·laboracions, María ha treballat amb els més grans del flamenc, des de Miguel Poveda a José́ Mercé, passant per Marina Heredia i Arcàngel, entre altres figures.

En l’última etapa, la balladora està centrada en crear des de la seua pròpia companyia. Així́, estrena en La Lletera de Cadis ‘Ales de Record’ (2014), tota una declaració d’intencions que cala en el públic i amb la qual recorre cites tan principals com els Dijous Flamencs de Cajasol, la Suma Flamenca de Madrid, el Festival Flamenc d’Albuquerque (Nou Mèxic, els EUA) o el Festival de Jerez. És precisament a Jerez on consagra la seua carrera en fer-se amb el ‘Premi Artista Revelació’ en 2017.

En 2018 i amb aquestes credencials, María Moreno estrena sota una gran expectació “De la Concepció” en el Teatre Central de Sevilla dins de la Biennal de Flamenc. Un muntatge que compta amb la direcció escènica d’Eva Yerbabuena i la direcció musical d’Andrés Marín i amb el qual acaba de ser reconeguda amb el Giraldillo Revelació.