El pròxim 1 de juliol donarà inici el trenta-cinqué Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Enguany, la Gala Inaugural se celebrarà a l’esplanada de la Casa de Cultura i comptarà amb la música en directe de Guaranà. Així ho ha anunciat l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, al costat de l’edil de Cultura, Manuel Casado.
“Aquesta 35 edició la Gala Inaugural ix al carrer, a l’esplanada de la Casa de Cultura, on ja s’ha celebrat en altres ocasions especials, i on esperem reunir unes 2.000 persones, que podran gaudir en directe de l’espectacle i acompanyar als homenatjats d’enguany. Serà una gala molt dinàmica i divertida, que acabarà amb el concert de Guaranà, la banda alacantina que també està d’aniversari”, ha declarat Vicente Arques.
Encara caldrà esperar uns quants dies més per a conéixer el nom de les personalitats homenatjades enguany. El que sí s’ha anunciat ja és l’actuació en directe de Guaranà durant la Gala Inaugural. La banda alacantina capitanejada per Juanra Arnáiz celebra el 20 aniversari del seu single més radiat, ‘Nit en Vela’, i 23 anys del seu primer èxit, ‘A la casa d’Inés’.
El 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi tindrà lloc de l’1 al 9 de juliol. Un certamen que té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Per a l’alcalde de l’Alfàs, “és la cita cultural més important de l’any i també la de major promoció i repercussió, des del punt de vista turístic”.

27 curts a concurs
Un total de 27 curtmetratges, dels 1.048 presentats, competiran en la Secció Oficial del 35 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Com en anys anteriors, destaca la gran qualitat de les obres a concurs, històries que sorprenen per la forma en què estan comptades i d’una gran varietat de gèneres. Hi ha molt de drama social, a més de comèdia, terror, suspens, thriller i, fins i tot, gènere fantàstic.
Aquest és un dels certàmens nacionals de curtmetratges que major quantia destina a la seua secció competitiva. L’alcalde ha explicat que es repartiran 8.000 euros en premis.
El Festival concedeix un primer premi, dotat amb 4.000 euros i Faro de Plata, un segon premi, de 2.000 euros, i un tercer premi, de 1.000 euros. A més, s’entrega un Premi al Curtmetratge amb Millor Projecció de Gènere, en col·laboració amb les associacions Petjades de Dona i CIM, que porta aparellada una dotació econòmica de 500 euros, i un Premi al Millor Curtmetratge Valencià, proveït amb altres 500 euros.
Finalment, s’entreguen guardons sense dotació econòmica a la Millor direcció, Millor guió, Millor Actor, Millor Actriu i Millor Fotografia.
Com en edicions anteriors, el curt guanyador podrà concórrer als Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge Nacional de Ficció, en haver sigut triat el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya per a fer la preselecció de candidats.
Després de 34 edicions, el Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, entregant més de 75 Fars de Plata.

Homenatjats del Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi
Els primers homenatjats van ser Verónica Forqué i José Luis López Vázquez en 1989, any en què es va celebrar la primera edició del Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi. Després els seguirien Paco Rabal, Jorge Sanz, Imanol Arias, Florinda Chico, Charo López, Andrés Pajares, Fernando Guillén, Miguel Bosé, Maribel Verdú, Fernando Colomo, Rossy de Palma, Marisa Peredes, Carmen Maura, Amparo Ribelles, María Barranco, Pedro Almodóvar, Ana Belén, María de Medeiros, Carmen Sevilla, Montxo Armendáriz, Lucía Bosé, Ángela Molina, Fernando Trueba, José Sacristán, Concha Velasco, Luis García Berlanga, Mercedes Sanpietro, Emma Suárez, Carlos Saura, Eusebio Poncela, Vicente Aranda, Sergi López, Fele Martínez, Adriana Ozores, Gonzálo Suárez, Eduardo Noriega, Victoria Abril, Jaime Chávarri, Lola Dueñas, Agustín Díaz Yanes, Silvia Abascal, Asunción Balaguer, Sara Montiel, Juan Echanove, Lluis Homar, Loles León, Soledad Villamil, Emilio Gutiérrez Caba, Bigas Lluna, Raúl Arévalo, Álvaro de Lluna, Rosana Pastor, Antonio Resines, Alex de la Iglesia, María Valverde, Empar Ferrer, Joaquín Climent, Carmen Machi, Gracia Querejeta, Javier Gutiérrez Julieta Serrano, Alex García, Manuel Gutiérrez Aragó, Leticia Dolera, Roberto Álamo, Narciso Ibáñez Serrador (a títol pòstum), Pepe Viyuela, Anna Castillo, Ingrid García Jonsson, Carlos Santos, Dies de Cinema, Ángeles González Sinde, Santiago Segura i Enrique Cerezo. Els homenatjats d’enguany, la 35 edició, es coneixeran a la fi de la setmana vinent.