Des del dia 26 de maig la Biblioteca Universitària (BUA) ha reprès el servei de préstec i devolució de llibres i altres materials per al PAS i el PDI, els col·lectius que poden accedir al campus en aquesta primera etapa de presencialitat en el marc de la desescalada de la COVID-19. Una mesura que s’ampliarà a l’alumnat quan també tinga accés a la Universitat.

El servei de préstec presencial s’ha iniciat mitjançant el sistema de cita prèvia. Per a això s’ha habilitat un formulari que permet sol·licitar l’obra que se sol·licita en préstec. Una vegada sol·licitat, el personal presencial de la BUA localitza el document i notifica al peticionari la disponibilitat d’aquest, després d’això el remet a l’aplicació informàtica que permet sol·licitar la cita. El mateix usuari té la possibilitat de triar el dia i l’hora a què acudirà a la biblioteca i l’aplicació controla de manera automàtica els intervals de temps per a evitar aglomeracions o temps d’espera elevats.

Després d’aquest tràmit, els llibres sol·licitats es traslladen als punts de préstec habilitats que compten amb mesures de seguretat com mampares i equips de protecció per al personal.

Tots els llibres disponibles per al préstec han passat ja la quarantena de 14 dies establida en l’Ordre SND/399/2020, de 9 de maig. Pel que fa a les devolucions de llibres, cada biblioteca del campus –amb l’excepció de les que estan en l’edifici de la Biblioteca General i que tindran un únic punt de préstec i de devolució en la planta baixa d’aquest– disposa a l’entrada d’un espai senyalitzat amb caixes perquè l’usuari hi deposite directament els materials retornats. Els llibres passen directament a una quarantena de 14 dies i no es manipulen pel personal fins que no haja transcorregut aquest termini.

A més, les biblioteques de la Universitat d’Alacant han adoptat mesures durant el confinament per a minimitzar l’impacte que el tancament d’aquestes puga provocar entre els usuaris. D’aquesta manera s’han renovat automàticament el termini de devolució dels llibres prestats fins al 30 de setembre perquè, d’una manera especial l’alumnat, no tinga la necessitat de desplaçar-se durant aquest període de desescalada. També s’ha establit un servei de digitalització d’articles de revistes i capítols de llibres, sempre que es complisca amb la Llei de propietat intel·lectual i la Llei de protecció de dades, que permet enviar el material digitalitzat de manera gratuïta al peticionari.