L’equip d’investigació en biblioteques digitals de BVMC.Labs del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics i de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes format per Gustavo Candela, María Pilar Escobar, María Dolores Sáez i Manuel Marco-Such ha sigut guardonat amb diversos premis en diferents categories en els BL Labs Awards 2020 organitzats per la British Library: primer premi BL Labs Public Awards 2020; segon premi en la categoria Teaching and Learning, i menció especial en la categoria Community.

El BL Labs està dirigit per Mahendra Mahey i ha sigut finançat per l’Andrew W. Mellon Foundation durant diversos anys. El seu objectiu és fomentar la reutilització de les col·leccions digitals de manera innovadora i creativa a més de transparent i col·laborativa, eliminant barreres i fomentant la creació d’equips multidisciplinaris. El BL Labs ha facilitat la creació de la Comunitat Internacional GLAM Labs, formada per la British Library, la Library of Congress, nombroses biblioteques nacionals i universitats que posen a la disposició del públic utilitzant llicències obertes nombroses col·leccions digitals amb diferents tipus de materials i formats.

El projecte premiat promou la reutilització de col·leccions digitals publicades en obert per les institucions GLAM (de l’anglès, galleries, libraries, archives and museums) a través de Jupyter Notebooks.

Els Jupyter Notebooks consisteixen en documents col·laboratius i executables que permeten la combinació de documentació i codi, per a facilitar l’accés computacional a les col·leccions digitals. Per això es consideren un component pedagògic amb un potencial enorme, tant en ensenyaments d’humanitats digitals, com en graus d’Enginyeria Informàtica i Multimèdia.

Aquesta proposta ha sigut inspirada per BL Labs, la comunitat GLAM Labs, la iniciativa Collections as Data i el GLAM Workbench. A més, ha rebut el suport de nombrosos i prestigiosos investigadors com Sally Chambers (Royal Library of Belgium) i institucions i organitzacions com l’ÖNB Labs (Labs de la Biblioteca Nacional d’Àustria), el Data Foundry (Biblioteca Nacional d’Escòcia) i Wikimedia Espanya.

L’equip de la Universitat d’Alacant té una llarga trajectòria investigadora, en col·laboració amb Rafael Carrasco, basada en la reutilització de col·leccions digitals proporcionades per institucions GLAM amb diversos articles d’investigació publicats en les revistes més rellevants. L’equip ha participat activament en la redacció de propostes en col·laboració amb el Centre de Competència en Digitalització IMPACT, administrat actualment per la Universitat d’Alacant.

Com a resultat, en els dos primers esdeveniments GLAM Labs a Londres i Copenhaguen, setze investigadors de les institucions GLAM més rellevants com la Library of Congress, British Library i National Library of Scotland, entre els quals Gustavo Candela de la Universitat d’Alacant, van ser seleccionats per a assistir a Doha durant una setmana per a redactar el llibre Open a GLAM Lab. Recentment, el llibre ha sigut traduït a l’espanyol per l’equip de la Universitat d’Alacant i està disponible en el repositori institucional de la Universitat d’Alacant.

S’espera que aquests premis contribuïsquen a fer que la Universitat d’Alacant i la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes siguen un referent internacional en biblioteques digitals i les seues col·leccions en obert com també en humanitats digitals. La col·laboració amb la comunitat GLAM Labs facilitarà la compartició de recursos i coneixements, com també la possibilitat de realitzar esdeveniments de caràcter global que donen una dimensió de primer nivell internacional a la tecnologia i continguts de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.