La companyia catalana posarà damunt de l’escenari aquesta comèdia de creació col·lectiva sobre l’auge del populisme neoliberal i els mecanismes emocionals que el fan funcionar, amb l’obra d’Aristòfanes “Els ocells” com a punt de partida d’aquesta creació teatral
La companyia catalana La Calòrica presenta en el Paranimf de la UA el seu aclamat espectacle Els ocells, dijous, 3 de novembre, a les 19 hores. Els ocells és una comèdia de creació col·lectiva centrada en l’auge del populisme neoliberal i els mecanismes emocionals que el fan funcionar, i que té com a punt de partida l’obra d’Aristòfanes Els ocells.
Representació en valencià. Venda d’entrades (5 €) en veu.ua.es/entradas.
Els ocells d’Aristòfanes es va estrenar el 414 a. de C. La comèdia narra la història de dos atenesos adinerats que, farts de la ingerència pública en els seus assumptes particulars, abandonen el món dels humans i convencen els ocells per a crear una nova civilització. La democràcia atenesa no ha complit encara cinquanta anys i Aristòfanes ja denúncia aquells que instrumentalitzen els problemes del poble per a perseguir els seus objectius individuals. 2.500 anys després d’aquella estrena, La Calòrica revisita Els ocells per a estudiar els mecanismes emocionals que fan funcionar el populisme neoliberal i qüestionar-se els motius del seu auge en l’esfera internacional. Què hem fet nosaltres per aturar el populisme? Fins a quin punt som impermeables als seus eslògans contundents? Què queda realment de democràtic en les democràcies occidentals?
El dramaturg d’aquesta proposta teatral, Joan Yago, i el seu director, Israel Solà, afirmen que, en aquest espectacle, «La Calòrica extrau el màxim potencial còmic dels seus components per a crear una comèdia majúscula, excessiva, a vegades insuportable. Una comèdia que fa parlar els ocells i converteix els líders polítics en DJ messiànics. Una comèdia en la qual l’humor més negre i absurd es posa al servei del discurs més polític. Una comèdia eclèctica que dinamita qualsevol eix de coordenades que puga intentar usar l’espectador per a classificar-la».
La Calòrica naix el 2010, quan un grup d’amics que acaben d’eixir de l’Institut del Teatre de Barcelona decideix que ni el panorama de crisi ni la falta de recursos els dissuadirà de fer el teatre que volen fer; un teatre ambiciós, compromès, que aborde amb humor les problemàtiques més serioses i en el qual tots els llenguatges que intervenen en el fet teatral estiguen tractats amb la mateixa profunditat.