La carxofa del Baix Segura del Segura ha iniciat oficialment la seua temporada en el municipi de Daya Vieja de la mà de la xef Aurora Torres, fundadora i xef del restaurant La Ferradura situat a Los Montesinos (amb 1 Solete de la Guia Repsol) i de l’espai gastronòmic Lula by Aurora Torres (1 Sol de la Guia Repsol).

L’acte, al qual han assistit nombrosos representants institucionals i del teixit socioeconòmic de la comarca, ha servit per a reivindicar la importància de l’horta per al  Baix Segura, el paper que juga la carxofa com un dels cultius estrela de la comarca i la labor que duu a terme la marca per a promocionar-la i donar-li el prestigi que es mereix.

En aquest sentit, Antonio Ángel Hurtado ha assenyalat que des que es va crear la marca vinculada a la carxofa del Baix Segura la superfície de cultiu a la comarca ha augmentat un 40%.

En aquesta última dècada, tal com ha apuntat el president de la carxofa del Baix Segura, el cultiu ha anat creixent de manera gradual a excepció dels anys de la DANA i el COVID. No obstant això, eixa tendència a l’alça es veurà frenada enguany per la incertesa que hi ha al voltant de l’aigua, les elevades temperatures registrades tant a l’estiu com a la tardor i a l’augment dels costos de producció.

Tot això ha provocat que per a aquesta campanya s’espere un descens de la producció del 25%, unes 6.000 tones menys, per la qual cosa la producció total que s’espera al llarg de la temporada rondarà les 20.000 tones encara que és una xifra que encara dependrà de molts factors i, més encara, tenint en compte el comportament del clima i com pot afectar els dos súmmums de la campanya.

Per a Antonio Ángel Hurtado, aquest descens de la producció és una cosa que per desgràcia afecta a la majoria de cultius pel que ha reclamat solucions per al sector.

“Si volem mantindre viva la nostra horta i l’essència del nostre territori necessitem aigua, de qualitat i a preus assequibles. I a més de tot això, demanem ajudes directes per als agricultors que contribuïsquen a pal·liar els minvaments de les seues produccions derivades pel canvi climàtic”, apunta el president de la marca.

Un gran salt a l’alta cuina

Durant la seua intervenció, Antonio Ángel Hurtado ha assenyalat que l’horta i la seua joia tenen futur com demostra l’evolució que anat mantenint el cultiu tots aquests anys i els diversos reconeixements que ha obtingut com el premi al millor producte agroalimentari atorgat per l’Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat Valenciana a l’inici de l’any. A més, afig el president de l’associació, també hem fet un salt important per a arribar a l’alta cuina participant en les fires més importants del sector i impulsant un concurs nacional de cuina per a triar el millor plat de carxofes del Baix Segura.

Precisament, eixa estreta vinculació entre el producte i la gastronomia i la labor de defensa que es duu a terme des dels fogons és el que ha volgut reconéixer l’associació en comptar amb la xef Aurora Torres com a padrina d’honor de la campanya.

Des de la carxofa del Baix Segura, apunta el seu president, “no sols volem agrair el seu suport i constant defensa de la terra i dels seus productes com la carxofa sinó també reconéixer la seua trajectòria després de l’obtenció del primer Sol Repsol per a la comarca”.

Un gran producte que és una joia

Per part seua, la padrina de la campanya, Aurora Torres, ha assenyalat que la carxofa és una cosa que “sent per dins. Per a mi és un orgull cuinar amb la carxofa del Baix Segura, és una cosa que em representa i que també representa a la nostra terra, als agricultors i és un deure dels cuiners continuar cuinant amb ella i posar-la de moda”.

L’alcalde de Daya Vieja, José Vicente Fernández, ha dit que “el municipi és el més xicotet en població del Baix Segura del Segura però tenim un paper importantíssim en el desenvolupament econòmic i tecnològic comarcal i europeu del sector agrícola i del nostre producte estrela, la carxofa. És tan important el seu paper que des d’ací i de la mà de tres agricultors locals i una empresa de la comarca van aconseguir no sols canviar hàbits i costums d’alimentació a nivell internacional sinó posar en valor un producte com és la joia de l’horta”.

Per part seua, el Director General de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, Francisco Javier Benito Goerlich, ha mostrat la seua disposició a ajudar al sector i també ha ressaltat l’excel·lència del producte com la carxofa que es cultiva al Baix Segura.

Així mateix, el president de la Diputació Provincial d’Alacant, Toni Pérez, ha posat en valor a la joia de l’horta, “estic del costat dels quals defensen aquesta joia a ultrança, dels que amb nous projectes, per fi, comencen a mirar a l’agricultura i als seus pobles, i des de la Diputació Provincial es dona fe i testimoniatge que aquest és un producte que hem de cuidar molt, perquè això és futur d’aquesta terra, és futur important, danyat aquesta temporada per la climatologia i escassetat d’aigua, però hem de cuidar-ho també per l’honra i l’honestedat amb la qual la gent del camp treballa tots els productes i especialment la carxofa”.

A més Pérez ha afegit que “la reivindicació més important ha de ser per l’aigua que necessitem, per l’aigua que en justícia ens toca i serà permanent, pel Baix Segura i per la província d’Alacant, fent costat a aquest sector i a aquesta Associació”.