L’associació Musical Concertant presenta dissabte que ve 4 de juny a les 20.00 hores, a l’auditori de la Casa de Cultura de l’Alfàs del Pi ‘Tribut als 3 Tenors’, un espectacle cofinançat per la Diputació d’Alacant programat dins del 3r Festival Provincial de les Arts Escèniques 2022.
La regidoria de Cultura de l’Alfàs comparteix objectius i s’implica amb el Festival Provincial de les Arts per a contribuir a la reactivació del sector de les arts escèniques i acostar la cultura a totes les persones per igual. “Un concert extraordinari i l’entrada és gratuïta”, ha destacat el regidor titular de l’àrea Manuel Casado, “amb la intenció de garantir el dret de tots i totes a accedir a la cultura i l’art”.
Un concert únic explica Manuel Casado, per a evocar un dels majors esdeveniments musicals de la història, quan Luciano Pavarotti, Plácido Domingo i José Carreras es van reunir en l’escenari de les Termes de Caracalla a Roma. En aquesta ocasió serà l’auditori de la Casa de Cultura on Manuel València, Christian A. Lindsey, Gonzalo Terán, i Arturo Pastor oferisquen un espectacular concert, i interpretaran algunes de les millors àries de les més grans òperes.
Manuel València, director d’orquestra, compositor i pianista, al costat dels tenors Christian A. Lindsey i Gonzalo Terán, i el baríton Arturo Pastor oferiran aquest dissabte 4 de juny l’espectacle ‘Tribut als 3 Tenors’.
Manuel València: Director d’orquestra, compositor i pianista nascut a Sagunt (València) i graduat en el Conservatori de Madrid amb les més altes qualificacions. Fill de cantants i crescut en el teatre comença a tocar el piano a l’edat de cinc anys. Així mateix, concloent molt jove la seua carrera acadèmica de piano, cursa estudis de cant en el Conservatori de Madrid i a l’Escola Superior de Canto
Des de molt primerenca edat és requerit per múltiples sales de concert, abordant un compromés repertori. Ha realitzat una intensa labor com a concertista, destacant les seues monografies sobre Chopin, Schumann i Brahms, així com infinitat de gires com a acompanyant de Lied, Oratori, Òpera i Sarsuela en les més prestigioses sales i teatres d’Espanya.
Dins de la seua etapa formativa va dedicar especial atenció al coneixement en profunditat del repertori operístic italià huitcentista i del segle XX. En aquest context ha realitzat durant el seu perfeccionament a Itàlia un exhaustiu treball de recerca sobre l’obra i persona de Puccini, matèria sobre la qual s’ha convertit en un important especialista, sent els seus coneixements en aquest camp utilitzats en diverses publicacions especialitzades.
L’any 2005 debuta com a director d’orquestra, labor que fins fins a l’actualitat compagina amb recitals i publicacions. Ha fet un ampli treball com a concertador i director coral, sent contínuament sol·licitat per les principals companyies líriques i teatres així com per nombroses agrupacions cambrístiques, estenent la seua activitat professional per tota Europa. Destaca així mateix la seua labor docent en l’Orquestra Sínfónica d’Alcalá de Henares i en la preparació de repertori de nombrosos cantants. La seua faceta com a compositor abasta gèneres tan dispars com la cançó, la música per a obres teatrals i el Teatre Musical en tots els seus vessants, amb títols de recent estrena com: “Cuentum”, “Orión”, “JH, l’Estrany Cas”,“La Soñante” “La Casa dels Set Balcons (L’Obra dels diferents)” , etc… amb gran èxit de crítica i públic. L’any 2018 debuta en la prestigiosa Elbphilarmonie d’Hamburg, sent el primer pianista espanyol que actua en aquest auditori. Després d’una reeixida gira per la Xina, fent concerts i impartint màster class en els coliseus més importants del país,rep l’encàrrec de compondre el Poema Simfònic “The Legend of Celadon”, obra que estrenarà l’Orquestra Simfònica de Zhejiang en la pròxima temporada.
En els últims mesos ha impartit masterclass a Espanya, Alemanya i Mèxic dirigint posteriorment les òperes “Madama Butterfly”, “La traviata” i “Aida”, alternant amb reacitales: l’últim d’ells en l’emblemàtic Teatre Verdi de Busseto (Itàlia).
Christian A. Lindsey, tenor, pianista i director musical estatunidenc estudia cant i piano en Pensacola Christian College i Universitat d’Ohio, rebent beques i premis «per excel·lència» i dos Primers Premis en cant a nivell universitari/regional. També estudia direcció coral amb Peter Jarjajisian i Daniel J. Hall. Als EUA, és membre i solista amb el cor professional Lancaster Choral i el cor masculí Singing Men of Ohio de la Universad d’Ohio. Realitza classes de perfeccionament amb Enedina Lloros, Isabel Penagos, Liesbet Klose i altres.
Ha actuat en escenaris als Estats Units, Espanya, Mèxic i Puerto Rico cantat papers incipales en operes com Rinuccio en Gianni Schicchi, Mack the Knife en Three-*Penny Opera, Don Basilio en Le Nozze di Figaro i més endavant a Espanya, Jorge en Marina. També actua en musicals: Pirelli en Sweeny Todd, Ralph Rackstraw en HMS Pinafore i Jean Valjean en Els Miserables. Es trasllada a Espanya i és director musical i mestre repetidor d’agrupacions líriques de sarsueles, cantant papers principals com Leandro en La Taverna del Port, Rafael en La Dolorosa, Carlos en La Viejecita i Benamor en Benamor. És al seu torn director musical i mestre repetidor, ha preparat i/o dirigit més de 50 diferents sarsueles i musicals als EUA i Espanya. Actualment és Director Musical de tres companyies líriques: l’Agrupació Lírica Ciutat d’Elda, la Coral Il·licitana, i la Companyia Lírica Alacantina. És, a més, pianista col·laboratiu amb més de 25 anys d’experiència variada i extensiva, tocant per a cors, orquestres, conjunts instrumentals, grups de cambra, congregacions eclesiàstiques, i solistes instrumentals i cantants a nivell internacional.
Gonzalo Terán. Aquest tenor madrileny inicia els seus estudis en el Real Conservatori de Música de Madrid en les especialitats de piano i cant. Continua la seua formació amb artistes de reconegut prestigi com Magda Olivero, Sigfredo Díaz, Ángeles Chamorro, Maurici Beninni i Constantino Juri entre altres.
És titulat per l’Escola Superior de Canto de Madrid. Actualment perfecciona tècnica vocal amb el mestre Francisco Ortiz.
S’ha presentat en els principals escenaris espanyols com ara el Teatre Calderón (Madrid), Teatre Nou Alcalá (Madrid), Teatre Alcazar (Madrid), Palau de la Música (València), Baluard (Pamplona), Teatre Bretó (Logronyo), Teatre CaixaNova (Vigo), Teatre Principal (Burgos), Teatre Guimerá (Santa Cruz de Tenerife), Teatre Tívoli (Barcelona), Teatre Zorrille (Badalona), Teatre Romea (Múrcia), Teatre Cervantes (Màlaga) on col·labora assíduament en temporades de sarsuela i òpera.
Ha encarnat els rols principals de sarsueles com “La Tabernera del Puerto” (Leandro), “Luisa Fernanda” (Javier Moreno), “La Leyenda del Beso” (Iván), “La Chulapona” (José María) “Los Gavilanes” (Gustavo), “La Dolorosa” (Rafael), “La del Soto del Parral” (Miguel), “Doña Francisquita” (Fernando), “La Verbena de la Paloma” (Julián), “La del Manojo de Rosas” (Ricardo), “Gigantes y Cabezudos” (Jesús), “El Huésped del Sevillano” (Juan Luis), “El Cantar del Arriero” (Anselmo), “El Barberillo de Lavapies” (don Luis), “Katiuska” (príncipe Sergio), “La Alegría de la Huerta” (Alegrías), “Alma de Dios” (el mendigo), “El Caserio” (Jose Miguel) entre altres títols, amb les companyies més importants d’Espanya.
Així mateix participa en produccions del Teatre Real com Il trovatore, La Bohème, Simon Boccanegra o en l’estrena mundial en versió concerte de l’òpera Merlín d’Isaac Albéniz, entre altres.
Recentment ha interpretat els personatges d’Alfredo Germont (La traviata) en el Teatre Ciutat de Avila, Iván (La Llegenda del Bes) en el Festival de Sarsuela de Canàries, Rafael (La Dolorosa) en el Teatre Zorrilla de Valladolid i cantat la Gran Antologia de la Zarzuela en el Festival Internacional de Guanajuato i en el Teatre de la Ciutat de Mèxic D.F.
Arturo Pastor. Baríton. Inicia els seus estudis musicals a Alacant, realitzant els seus estudis de cant i interpretació amb el gran baríton Vicente Sardinero i el gran tenor Alfredo Kraus fins a la seua defunció. Perfecciona els seus estudis de cant a Milà amb el baix Bonaldo Giagiotti i de repertori a Treviso amb Enza Ferrari. És primer premi en el Concurs Internacional de cant Manuel Ausensi, primer premi en el Concurs Internacional de Canto Ciudad de Logronyo, primer premi i millor cantant de Sarsuela en el Concurs Internacional de Canto Ciudad de Zamora, Segon premi i especial en Concurs Internacional de Canto Francisco Viñas i primer premi en el Concurs Internacional de Canto Octavio Zinno de Roma.
En 2003 debuta en el Gran teatre del Liceu amb ‘Il viaggio a Reims’ de Rossini en el rol de Sr. Álvaro; en 2004 interpreta la óper en el Teatre de la Zarzuela de Madrid; aqueix mateix any a ‘Ils Pirineus’ en aquest mateix Coliseu; en 2006 debuta en el rol de Fígaro de ‘Il barbiere di Seviglia’, en l’Opera d’Oviedo; en 2009 debuta a Brussel·les ‘Lucia di Lammemour’ amb el rol de Enrico; en 2010 torna a Brussel·les amb l’òpera de Puccini ‘Edgar’, en el rol de Frank; en aqueix mateix any, al febrer de 2010, debuta a la Zarzuela ‘Donya Francisquita’ en el rol de Lorenzo en el Teatre de la Zarzuela, en el Teatre Campoamor d’Oviedo, el Teatre de la Maestranza de Sevilla i el Gran Teatre del Liceu.
Interpreta a Roque en l’òpera ‘Marina’, a Lima; en 2012 debuta en el Teatre de Belles arts de Mèxic amb el rol de G.Germont de la ‘Traviata’, en 2012 interpreta en el ‘Gat Muntés’ en el Teatre de la Zarzuela de Madrid; aquest mateix any debuta en l’Òpera de Rageu-vos l’òpera de Bellini ‘Il puritani’ amb el rol de Riccardo, en 2013 debuta de ‘Andrea Chenier’ amb el rol de Gerard, en gante (Bèlgica). Al setembre de 2013 carrega en compte en el Teatre Donizetti de Bèrgam amb el rol de Conde de Lluna del ‘Il trovatore’ de G. Verdi; al juny de 2013 canta ‘Il trovatore’ amb el rol Conde de Lluna a Sevilla i Malaga; al maig 2013 debuta en Tel avi i Haifa amb Marcello de ‘La Boheme’, en 2014 interpreta, en el Palau de la Música de València, un concert per a la Fundació Jacinto Guerrero, en aquest mateix any debuta el rol de Scarpia de ‘Tosca’ en sant Sebastián; en 2015 realitza nombrosos concerts a Itàlia, en teatres com a Teatre Comunale Mario del Mònaco de Treviso, Teatre Sociale de Rovigo i Teatre Donizetti de Bèrgam; en 2015 realitza una gira amb l’òpera de G.Verdi ‘Un ballo in maschera’ amb el rol de Renato; en 2016 canta el ‘Requiem de Mozart’ en el teatre de Belluno, també ofereix un concert benèfic a Barcelona juntoa cantants com Montserrat Marti.
Al gener de 2019 interpreta a Bucarest el rol del Comte de Lluna en l’òpera “Iltrovatore”. Al març interpreta aquest mateix rol en l’òpera de Pleven de Bulgària. Entre els mesos de juny i agost realitza una gira de concerts a Bèlgica, a les ciutats de Gant, Bruges i Brussel·les. Al setembre interpreta el rol de G. Germont, en el teatre Mariinski de Rússia. Aquest mateix any inicia una col·laboració estreta amb la Fundació Piero Capuccilli, amb la qual treballa repertori i estil. Entre els mesos d’octubre i novembre interpreta el rol de Vidal Hernando de la sarsuela “Luisa Fernanda” en una gira pels països del Perú i Colòmbia.
Després de la gran aturada d’activitat professional deguda als efectes produïts per la pandèmia generada a nivell mundial pel virus COVID-19, remunta amb força la seua carrera per al que té previstos diversos concerts i gires a nivell nacional i internacional.