La Càtedra Iberoamericana ‘Alejandro Roemmers’ d’Indústries Culturals i Creatives (Universitat Miguel Hernández) va presentar aquest dimecres dia 8 de setembre en el Gran Fòrum Mundial d’Arts, Cultura, Creativitat i Tecnologia (GFACCT 2021), que es va celebrar a la ciutat colombiana de Medellín, la seua proposta de creació d’una Xarxa Iberoamericana d’Economia Creativa. El projecte presentat per la Càtedra IARICC amb seu al campus d’Orihuela compta amb l’adhesió d’un centenar de membres de la societat civil i d’associacions i entitats pertanyents al món acadèmic, de la cultura, la innovació i el desenvolupament socioeconòmic de diferents països, així com amb el suport de la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), organisme internacional de suport als 22 països que conformen la comunitat iberoamericana i a les Cimeres de Caps d’Estat i de Govern en l’impuls als àmbits de l’educació, la cohesió social i la cultura.

D’acord amb la proposta de la Càtedra, la Xarxa Iberoamericana d’Economia Creativa s’orientarà cap a a la investigació, la formació, la difusió i l’emprenedoria en matèria d’Indústries Culturals i Creatives. Els objectius i activitats que durà a terme la Xarxa seran, entre altres, els següents: Estudi de la situació actual i perspectives del sector en cadascun dels països. Desenvolupar projectes cooperatius que potencien l’impacte de l’àmbit de la Xarxa. Contribuir a la professionalització de les activitats culturals i creatives. Promoure la creació de Hubs creatius. Impulsar un clúster o xarxa d’unitats de producció-distribució cultural que fomente l’auge del mercat laboral a les ciutats iberoamericanes que desitgen sumar-se. Enfortir les organitzacions de base que integren aquesta Xarxa.

La iniciativa d’aquesta Xarxa Iberoamericana que presenta la Càtedra IARICC s’insereix en el marc d’aquest any Internacional de l’Economia Creativa 2021 en el document de declaració de la qual l’ONU encoratja a tots els Estats membres, a les organitzacions del sistema de les Nacions Unides i a altres organitzacions internacionals i regionals, així com a la societat civil, el sector privat, les organitzacions no governamentals, els cercles acadèmics i les persones, al fet que celebren l’Any Internacional de manera apropiada i de conformitat amb les prioritats nacionals, a fi de crear consciència, promoure la cooperació i l’establiment de xarxes, encoratjar l’intercanvi de millors pràctiques i experiències, augmentar la capacitat dels recursos humans, promoure un entorn propici a tots els nivells i fer front als problemes de l’Economia Creativa.

Quant al GFACCT 2021, durant quatre dies es reuniran a Medellín –en manera presencial i virtual- centenars d’experts nacionals i internacionals que connectaran amb la ciutadania a través de conferències magistrals, xarrades, panells, tallers, laboratoris i presentacions artístiques. Serà un exercici conjunt de discussió i construcció entorn del futur de la cultura i la creativitat com a generadors de desenvolupament econòmic i social. Aquest Fòrum Mundial, organitzat pel Ministeri de Cultura de Colòmbia i l’Alcaldia de Medellín, es construirà conceptualment sobre les possibilitats de la Creació, tema principal, la premissa d’una Quarta Revolució Industrial, la Convergència i la Interdependència, assumptes centrals per a l’Economia Creativa en la seua relació amb altres sectors.

Participen com convidats figures de tot el món en els seus respectius àmbits, destacant Vinton Cerf, científic de la computació estatunidenca, un dels pares d’Internet, forma part de la junta directiva de Google; Ole Obermann, líder global de música estatunidenca, vicepresident de Global Head of Musica at Tik Tok; Gary Kasparov, mestre jugador d’escacs i escriptor; Sam Nicholson, fundador i CEO de Stargate, una de les productores més tecnològiques i reconegudes a nivell mundial en efectes visuals per a cinema i televisió, amb seus a Los Angeles, Atlanta, Malta, Toronto i Bogotà; Phil Manzanero, productor musical; Shirley Manson, compositora i cantant britànica de Garbage; Cary Granat, i pioner en la indústria de l’entreteniment amb més de 60 pel·lícules, fundador de Walden Mitjana; Lila Dawns, cantant mexicana; Alejandra Serna, directora de Producció de Netflix per a Llatinoamèrica; Moby, cantant, productor de música electrònica i fotògraf estatunidenc; i Danny Santiago, expert en el món de la moda, reconegut per l’art del styling i la seua producció per a cinema i televisió.

L’esdeveniment digital ‘Cultura BIT’, organitzat des de la Direcció d’Audiovisuals, Cinema i Mitjans Interactius del Ministeri de Cultura de Colòmbia, per segon any se suma al GFACCT per a ampliar l’oferta de cultura digital a través de laboratoris de creació, hackathones, conferències, workshops i relacionats amb noves narratives digitals i transmèdia, així com amb diferents dinàmiques de cocreación. També s’uneix amb la seua pròpia franja de programació dins de GFACCT +CTG (Más Cartagena). En aquesta ocasió la Cimera Llatinoamericana d’Economia Creativa, bolcarà una nodrida programació de conferències, tallers i màster-classes, de la mà de líders, directius i experts del sector, al voltant del tema fonamental de la Producció i Consum Responsables (Objectiu de Desenvolupament Sostenible – ODS 12), una iniciativa global que comença a cobrar gran importància en les indústries de Colòmbia i Llatinoamèrica.

La programació de GFACCT 2021 es complementa amb una agenda internacional àmplia i variada que tindrà més de 25 espais de diàleg i generació de consensos amb la participació de diferents països, mecanismes i organismes multilaterals, així com del sector privat. En l’agenda multilateral s’abordaran temes claus de l’Economia Creativa, l’enfortiment de les Indústries Creatives i Culturals, els reptes per al sector creatiu després de la pandèmia i molts altres que s’ha identificat com a claus en el marc dels plans de treball de les presidències pro tempore que ostenta Colòmbia en l’Aliança del Pacífic, la Comissió Interamericana de Cultura de l’OEA, la CA i en altres espais on el país ha guanyat reconeixement com ara SEGIB, UNESCO, OCDE i el BID.