La Seu Universitària d’Alacant va acollir aquest dimarts la presentació de la nova col·lecció de l’editorial Eléctrico Romance denominada TODO ERA JUNIO així com el seu primer llibre LA FRONTERA: RELATOS PARA UN TERRITORIO COMPARTIDO que ja està en les llibreries alacantines.

El seu editor, Juanjo Cervetto, va agrair a la Seu que permetés desenvolupar aquest acte i especialment al seu director Jorge Olcina, tan sensible i compromès amb la cultura de la ciutat. Estar aquí, va indicar, “és un jugar en la lliga dels estels de la cultura a la ciutat”.

Eléctrico Romance és una editorial xicoteta d’Alacant però amb projecte, que van iniciar en 2016 amb la col·lecció de poesia Puente de los Espejos del que ja tenen al mercat 4 títols. Aquesta nova col·lecció, la segona, serà una proposta de novel·les minúscules o, millor, de contes i relats amb majúscules on busquen a un lector, a una lectora, d’instants i intensitats, que necessita començar i acabar amb una certa rapidesa: en el trajecte al treball, en el transport públic urbà diari, en un micro viatge amb tren de rodalies, en l’espera d’una cita, reposant al parc. Alguna cosa que comença i acaba sense descansos.

La col·lecció es diu TODO ERA JUNIO fruit d’un reconeixement i vincles a una època de l’any tan essencial en el Mediterrani i, per tant, a Alacant.

Per a un alacantí, Juny té moltes coses, fins i tot la nit més curta de l’any. Aspiren al fet que aquesta col·lecció vaja a ser para tots i per a totes, tot. TODO ERA JUNIO.

La proposta literària presentada és la d’un producte xicotet i manejable. Literalment és un llibre de butxaca que cap en qualsevol vaquer en la butxaca de darrere. És un llibre per portar en la bossa o en la motxilla de treball para a qualsevol moment poder clavar-li la dent. És un llibre que si es llegís de corregut seria d’una mica més de dues hores, però aquest no és el manual d’instruccions. És una publicació per llegir en diferents instants, literalment per capítols quan arriba cada moment o cada necessitat.

És un llibre també assequible, enfront dels alts costos de tot, que va tenir com a oferta de llançament el preu d’11 € en el dia de la presentació que va ser subministrat per la Llibreria Pynchon&Co.

El primer llibre és una col·lecció de relats i micro-relats proposat per l’editorial en el qual els-as creadors-as han desenvolupat la seua proposta sota el concepte de FRONTERA des de totes les seues accepcions: geogràfiques, culturals, socials i emocionals.

Francisco Cobos, Jon López, Manuel A. Velandia, Esther Abellán, Lydia Na y Juanjo Cervetto. Foto: Mariano Sánchez

Francisco Cobos, Jon López, Manuel A. Velandia, Esther Abellán, Lydia Na y Juanjo Cervetto. Foto: Mariano Sánchez

En el llibre han participat les autores i autors:

ESTHER ABELLÁN (Villena, 1971).

Poeta i actriu. Va estudiar a la Universitat d’Alacant. Fundadora de “El Mundo de Cal·líope”, associació cultural dedicada al teatre, recitals de poesia, performances i tallers per a públic infantil i adult. És codirectora i presentadora del programa radiofònic de poesia “Conectados en la noche”, de Radi Aspe.

JON LÓPEZ DÁVILA

Director de l’essencial web cultural “Alacant Live Music», músic, escriptor, periodista, activista de les arts, persona amb principis, i catador de sensacions quotidianes. Autor de “No guardes en la cabeza, lo que te cabe en el bolsillo”.

LYDIA NA (Alacant, 1967).

Escriptora i comunicadora, apassionada pel món de la cultura i tot tipus de manifestació artística en general. lmpulsora del certamen cinemátográfico de recent creació NosGusTrans l Festival de Peliculas Trans i creadora de la Setmana divulgatiu-cultural Soy yo per la Transsexualitat.

MANUEL ANTONIO VELANDIA HABITA

Un home de preguntes per poder donar-los resposta. Terriblement inquiet intel·lectualment, com a sociòleg i filòsof. Encara que no ho sembla, és refugiat polític i víctima del conflicte armat colombià i dedica bona part del seu temps al suport psicosocial a les víctimes, incursionando en l’art i la literatura com a llenguatges per a la construcció de la memòria històrica.

PEPA NAVARRO

Va néixer poques setmanes després que el primer home trepitjara laLluna, no obstant això ella sempre procura mantenir els peus a la Terra.

Potser, per contrarestar aquest pragmatisme, recorre a l’escriptura com a recurs creatiu.

Fa uns cinc anys vaig recuperar aquell anhel infantil i he tornat a escriure. Encara que nosaltres la coneixem escrivint com uns 20 anys. Té un bon grapat de relats —no massa breus—, una novel·la curta i moltes idees per plasmar. El relat que aquí es publica “El nen” és dels més recents”.

El llibre compta amb el pròleg de Francisco Cobos Prada, psicòleg, creatiu en el projecte Propósitoentusiasmo.com i especialista en la tècnica de Mapes Mentals del que fa un gran treball, nosaltres ho hem comprovat personalment i d’alguna forma ens enamorem, per açò, d’ell. S’ha submergit fins a l’última paraula per produir la seua presentació que ara coneixereu en directe com a gran introducció al que us aneu a trobar si decidiu llegir el llibre. Emocionant reflexió.

La portada del llibre és una creació de la fotoperiodista Pilar Cortés (www.pilarcortes.es) qui va cedir una peça per il·lustrar aquest primer llibre de la col·lecció. Pilar a més des del dijous, fruit de la participació dels veïns i veïnes, tindrà un carrer i això és excepcional i bell per a ella però també per a tots.

El nou projecte editorial ha estat dissenyant gràficament, la seua portada i la seua marca, pel creatiu alacantí Ruben Gómez Morales-Radioboy.

Performance "Límites sociales en el territorio urbano" del artista Manuel A. Velandia. Foto: Juanjo Cervetto

Performance «Límites sociales en el territorio urbano» del artista Manuel A. Velandia. Foto: Juanjo Cervetto